O veste proastă pentru bolnavii de cancer din Banat: sistemul sanitar din Vestul țării se confruntă cu o criză majoră de medici oncologi. Județul Caraș-Severin de pildă, are doar un singur medic oncolog, în condițiile în care vorbim despre un județ cu circa 400.000 de locuitori!
Nici celelate județe din Banat nu se pot lăuda cu mai mulți specialiști în domeniu, dat fiind faptul că sistemul sanitar trece printr-o criză generală în privința personalului medical cu studii superioare și în special cu studii medii.
Managerul Spitalului Municipal de Urgență din Timișoara, conf. dr. Octavian Mazilu spune că instituția face față cu greu valului de bolnavi cu cancer din județ și din zonă care solicită serviciile specializate ale secției de oncologie a spitalului, tocmai din cauza numărului mic de medici și asistente care lucrează în domeniu.
Șeful secției de oncologie din Spitalului Municipal de Urgență din Timișoara, dr. Ștefan Curescu, se plânge și el de lipsa cadrelor medicale din aria de activitate a instituției: ”Medicii oncologi din Timiș, Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și chiar din Mehedinți și Gorj – de unde ne vin mulți pacienți bolnavi de cancer – sunt trecuți de 40 de ani. Unii din noi suntem în pragul pensionării, alții au probleme cu justiția și medicii tineri care fac această specializare nu rămân aici. Ei pleacă automat în țări din Uniunea Europeană, fie ca rezidenți, fie ca specialiști, atrași de condițiile profesionale de acolo și probabil și de cele materiale”.
Medicul Ștefan Curescu speră ca statul să ia urgent măsuri de redresare a situației pentru că altfel, în curând, vom ajunge să nu mai avem cu cine lucra în sistem, spre disperarea bolnavilor de cancer, care vor fi nevoiți să se îndrepre spre mediul privat de la noi sau, cui îi dă mâna, spre spitalele din Ungaria, Austria și din alte părți.