Un adevărat cutremur pe piața medicamentelor contra cancerului s-a iscat în mai multe țări europene după ce o anchetă a dezvăluit modul în care una dintre cele mai mari companii farmaceutice a șantajat mai multe țări europene.
Email-uri interne de la una dintre cele mai mari companii farmaceutice din lume au fost „scurse” în presă. Angajații Aspen Pharmacare sărbătoresc creșterea prețului la medicamentele pentru cancer, în urma unui șantaj la adresa unor state UE, arată o investigație a publicației britanice The Times.
Angajații Aspen Pharmacare ar fi plănuit distrugerea stocurilor de medicamente vitale pentru bolnavii de cancer, în timpul unei dispute cu ministerul sănătății din Spania, în 2014.
După ce a cumpărat cinci tipuri diferite de medicamente pentru cancer de la firma britanică GlaxoSmithKline (GSK), compania Aspen Pharmacare a încercat să le vândă în Europa la prețuri de peste 40 de ori mai mari.
În 2013, prețul unui pachet de medicamente pentru chimioterapie, numite busulfan, folosite în tratamentul leucemiei, a crescut în Anglia și Țara Galilor de la 5,20 lire sterline la 65,22 lire, potrivit The Times. Prețul altor medicamente, inclusiv Leukeran, medicament pentru leucemie, și melphalan (Alkeran), pentru cancer de piere și cancer ovarian, a crescut de patru ori.
Creșterile de prețuri la medicamentele pentru cancer, precum cele cumpărate de Aspen, implică majorări de cheltuieli pentru serviciul național de sănătate din Anglia de aproximativ 380 de milioane de lire sterline pe an, pentru rețele prescrise pacienților din afara spitalelor, estimează Congresul European pentru Cancer.
Într-un email confidențial publicat de The Times, un angajat Aspen le scria colegilor: „Am semnat o nouă înțelegere pentru prețuri: creșterile sunt la nivelul țintei europene (Leukeran puțin mai mult!)…. Să sărbătorim!”
În timpul negocierilor pe tema prețurilor medicamentelor în Spania, gigantul farmaceutic ar fi amenințat că va opri livrarea de medicamentele pentru cancer dacă ministerul nu este de acord cu o creștere a prețului de până la 4000%, potrivit ziarului spanion El Confidencial Digital. Un alt email dezvăluie că angajații Aspen plănuiau să distrugă stocurile de medicamente.
Aspen Pharmacare, companie cu sediul central în Africa de Sud, își coordonează operațiunile europene de la Dublin. Compania a cumpărat cele cinci medicamente de la GSK în 2009, într-o afacere de 273 de milioane de lire sterline.
Creșterea prețurilor la medicamente a fost posibilă din cauza unei „bucle” legislative care permite companiile farmaceutice să schimbe prețurile medicamentelor dacă nu le mai vând sub același nume. Scopul prevederilor legislative era de a face medicamentele mai ieftine odată ce patentele expirau, dar companiile farmaceutice fără competiție au profitat de prevedere pentru a crește prețurile.
O situație similară celei din Spania ar fi avut loc și în Italia, unde Aspen a avut o abordare agresivă în negocierile cu autoritățile. Potrivit The Times, compania a amenințat că va opri livrarea de medicamente în Italia în octombrie 2013, dacă autoritățile nu sunt de acord cu creșterea prețurile cu până la 2100% în trei luni.