Cei care circulă des pe ruta Timișoara – Sânnicolau Mare, s-au obișnuit cu peisajul dezolant de pe respectiva cale de acces în capitala Banatului: o construcție începută cu peste 20 de ani în urmă și încă nefinalizată, care inițial era destinată pentru Spitalul Municipal.
Ruina în construcție de pe Calea Totontalului a înghițit până acum mai bine de 40 de milioane de Euro, la valoarea actuală, bani cheltuiți fără nici o eficiență.
Deși inițial construcția era destinată pentru Spitalul Municipal, care se confruntă cu probleme mari din cauza spațiiilor insuficiente în care medicii de aici își desfășoară activitatea, managerul actual al instituției, medicul Octavian Mazilu, s-a împăcat cu ideea că asta este situația și încearcă să-și eficientizeze la maxim posibilitățile de a oferi un act medical performant în condițiile actuale.
Este ciudată pasivitatea celor care au cheltuit banii pentru ruina de pe Torontalului, printre care timișoreanul Ovidiu Brânzan, fost ministru al sănătății. Încă nu a fost tras la răspundere nimeni pentru fondurile care s-au dus pe apa sâmbetei. Asta în timp ce bolnavii de cancer din Vestul țării mor pe capete așteptând mult promisul Institutului Regional Oncologic, noua destinaței a ruinei de la marginea orașului.
Potrivit Ministerului Sănătăţii, Timişul este unul dintre judeţele cu cea mai mare rată a cazurilor de cancer din România, cu peste 15.000 de pacienţi înregistraţi în baza de date, la care se adaugă cei veniți din județele învecinate.
Acum, responsabilii din Ministerul Sănătății promit, din nou, că vor aloca peste 500 de milioane de lei pentru finalizarea lucrărilor la Institutului Regional Oncologic Timișoara. Bolnavii de cancer din Banat ar trebui să beneficieze de serviciile acestuia în 3 ani, de la data demarării construcției.
Cu toate că diferitele Guverne care s-au perindat au promis că alocă bani, nimeni nu ştie nici acum când vor începe lucrările. Doar studiul de fezabilitate pentru viitorul Institut Oncologic Regional a fost realizat în 2012, singurul pas făcut de autorităţi în ultimii 22 de ani.
Parca a fost vorba ca a preluat Mitropolia Banatului cladirea .