După multe tensiuni și pierderi mari din cauza pesticidelor ucigașe din agricultură, cei peste 600 de membri ai Asociației Crescătorilor de Albine Timiș nu au mai avut răbdare, au redactat o petiție și au trimis-o Ministerului Agriculturii. Ei solicită oprirea de urgență a utilizării neonicotinoidelor în practica agricolă, înainte de a fi prea târziu și să moară toate albinele. Până acum, documentul a fost semnat de peste 5.000 de apicultori din toată țara.
Stop neonicotinoidelor!
Pesticidele ucigașe se numesc Clotianidin, Imidaclopid și Tiametoxam și aparțin unei noi clase de pesticide numite neonicotinoide (popular numite și neonice) introduse pe piața europeană la începutul anilor 2000, caracterizate printr-o mare eficiență (sunt de 7000 de ori mai toxice decât DDT). De-a lungul timpului, experiența arată că majoritatea pesticidelor considerate la un moment dat salvatoare pot provoca efecte nefaste asupra mediului sau sănătății umane, fapt care a dus la interzicerea lor, așa cum este și cazul DDT-ului. Și în cazul neonicelor, apicultorii au constatat efecte negative asupra albinelor, care inițial au fost subestimate.
„Comisia Europeană a emis Regulamentul Uniunii Europene nr. 485 din 2013 prin care se interzice utilizarea în UE a 3 pesticide folosite la tratarea semințelor unei serii de culturi agricole datorită riscului de a afecta albinele și alți polenizatori. Interdicția, valabilă pe o perioadă de 2 ani, începând cu 1 decembrie 2013 a fost anulată pe teritoriul României prin decizia Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, care a emis în anul 2014 două derogări succesive de la aceste prevederi, permițând comercializarea în continuare a semințelor impregnate cu aceste substanțe”, se arată în protestul apicultorilor.
Medicul veterinar Cristian Ciobănaș, șeful Centrului Apicol Timiș, a explicat că expunerea la neonice a albinelor, prin nectarul, polenul toxic sau exudarea unor lichide ale plantelor crescute din sămânță tratată sau prin praful care se ridică la însămânțare, provoacă diferite efecte adverse pornind de la manifestări subletale (adică albinele nu mor dar le sunt afectate grav memoria și comportamentul) până la intoxicații acute și cronice. Un studiu publicat în 2013 de Agenția Europeană pentru Siguranță Alimentară (EFSA), organism consultativ oficial al Comisiei Europene a confirmat cele de mai sus, stând de fapt la baza interdicției folosirii neonicelor prin regulamentul UE în discuție.
Presiunile vin de la multinaționale
În ciuda repetatelor luări de poziție ale apicultorilor români, care confirmă temerile că MADR cedează încă o dată presiunilor venite prin producătorii agricoli, sprijiniți de marile firme transnaționale care produc și comercializează pesticide, de a notifica la Comisia Europeană noi derogări de la Directiva (EU) 485/2013 pe teritoriul României.
Federaţia ROMAPIS este reprezentantul intereselor apicultorilor români și în mod constant şi-a demonstrat loialitatea faţă de apicultori şi a condamnat vehement atitudinea conştientă a autorităţilor române de a pune în pericol viaţă albinelor. Romapis consideră că este de datoria apicultorilor să protesteze faţă de aceste încercări ale autorităţilor de a proteja numai puternicele multinaționale producătoare de inputuri în agricultură. Decizii ce au efecte foarte grave împotriva a mii de apicultori, a albinelor, a altor polenizatori naturali, împotriva mediului, chiar a sănătăţii populaţiei României şi a vieţii în general. Încă o dată, MADR ignoră apicultură şi se pune în slujba producătorilor de otrăvuri, după ce Federaţia Romapis a organizat un protest ce s-a bucurat de sprijinul majorităţii covârşitoare a apicultorilor prin care s-au exprimat limpede împotriva oricărei derogări de la interzicerea utilizării acestor substanţe –se arată în protestul apicultorilor.
„Domnule Ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin prezenţa vă solicităm să nu întreprindeţi demersurile necesare emiterii de derogări de la prevederile (EU) 485/2013 şi să nu recurgeţi la emiterea unor noi astfel de derogări. Considerăm că România trebuie să se conformeze deciziei luate la nivelul întregii UE privind interdicţia folosirii celor 3 pesticide din clasa neonicotinoidelor pentru impregnarea seminţelor necesare înfiinţării de culturi. Va solicit în schimb să dispuneţi începerea de urgenţă a acţiunilor de definire şi implementare în agricultură română a măsurilor necesare reducerii impactului dăunătorilor vizaţi de aceste pesticide prin metode specifice managementului integrat al dăunătorilor, potrivit obligaţiilor ce revin României conform directivei 2009/128/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 21 octombrie 2009”, este mesajul apicultorilor.
Petiția SOS Albina românească!
„Albina românească este în pericol! Conform estimărilor asociaţiei noastre, aproximativ 100.000 de familii de albine au fost afectate la culesul de floarea soarelui fie prin depopulare, fie prin mortalitate imediată. Cauza? Tratamentele fitosanitare la sămânţa cu pesticidele neonicotinoide! În anul 2013 Uniunea Europeană a interzis utilizarea acestor substanţe foarte nocive la floarea soarelui, rapiţă şi porumb, până la noi evaluări efectuate de EFSA (Agenţia pentru Siguranţă Alimentară Europeană). România a obţinut anual derogări de la această interdicţie, neglijând efectele negative asupra mediului, iar legislaţia fitosanitară nu asigură protecţia albinelor! Aceste lucruri rămân valabile, fapt pentru care ne aşteptăm şi anul acesta la pierderi de albine importante. Franţa a obţinut interdicţia totală a neonicotinoidelor din 2018! Haideţi să sprijinim şi noi eforturile tuturor celor care au susţinut aceste măsuri pentru sănătatea albinelor, polenizatorilor, mediului şi a noastră. Albina – importantă pentru om şi mediu! SOS! Semnaţi petiţia S.O.S. Albina Românească !”, se arată în documentul apicultorilor din Timiș semnat de peste 5.000 de apicultori din întreaga țară, dar și de simpli cetățeni solidari cu crescătorii de albine.