Proiectele europene și municipalitatea reșițeană, orașul, în speță, au fost două noțiuni antinomice, ani de zile. Fostele administrații n-au fost capabile să scrie și să depună proiecte semnificative de dezvoltare urbană. Excepție a făcut programul ISPA și, respectiv POR, de schimbare a rețelelor de apă și canalizare și construire de uzine de apă și stații de epurare dar acelea au fost depuse de Consiliul județean, Reșița fiind doar beneficiară indirectă. În acel context, tot ce a știut fosta administrație să facă a fost să aplice amenzi firmelor care lucrau la refacerea carosabilului.
Administrația Stepanescu s-a ținut de înfrățiri și paranghelii și doar actuala conducere a primăriei începe să utilizeze pârghiile oferite de accesarea fondurilor europene. Primarul Ioan Popa și-a făcut o profesiune de credință din a profita la maximum de acești bani, dovadă fiind și eforturile pentru readucerea tramvaiului la Reșița, cu 25 de milioane de euro, bani însă folosiți și pentru alte investiții de mobilitate urbană aferente.
Reșița, însă, poate profita mai mult de banii comunitari, pentru că prin intermediul Programului Operaţional Regional, oraşele reşedinţă de judeţ din Regiunea Vest vor avea la dispoziţie peste 150 de milioane de euro, bani europeni nerambursabili. Intră în calcul aici Aradul, Deva, Reşiţa și Timişoara, banii fiind disponibili doar pentru aceste municipii reşedinţă de judeţ. ADR Vest Timişoara a făcut publice ghidurile solicitantului pentru obiectivele specifice dedicate dezvoltării urbane durabile şi aşteaptă opiniile beneficiarilor pe tema acestor ghiduri până pe 18 aprilie. Vizate de această axă prioritară sunt o serie de domenii pe care se pot depune proiecte interesante. Bugetul disponibil pentru Regiunea Vest este de 150,37 milioane euro. Acesta va fi distribuit municipiilor reședință de județ din regiune amintite, în funcție de proiectele propuse de acestea, aceste municipii fiind singurele care pot beneficia de finanțare nerambursabilă în cadrul axei prioritare 4 a POR.
Pentru a beneficia de aceste finanțări, municipiile trebuie să aibă un Plan de Mobilitate Urbană Durabilă pentru proiecte depuse în cadrul obiectivului specific 4.1 și o Strategie Integrată de Dezvoltare Urbană pentru proiectele depuse în cadrul tuturor celor 5 obiective specifice menționate anterior. Consultarea publică are ca termen limită data de 18 aprilie 2017, dată până la care se pot transmite observații și/sau propuneri de modificare către Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europe (MDRAPFE) la adresa de e-mail regio@mdrap.ro sau către Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest (ADR Vest) la adresa de e-mail office@adrvest.ro.