Astăzi, când spui „salvator”, spui SMURD

411

Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare din România – creația doctorului Raed Arafat – a dat o nouă fațetă ideii de salvare. Așa că, practic, acum, când ne gândim la o intervenție de acest tip, avem automat în față SMURD.

Acum cinci ani, în data de 21martie 2012, la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Semenic” al Județului Caraș-Severin avea loc inaugurarea, în cadru festiv, a Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD) Caraș-Severin, în prezența Ministrului Administraţiei şi Internelor de atunci, Gabriel Berca, secretarului de stat pentru Relaţia cu Instituţiile Prefectului din cadrul MAI, Mihai Capră și a oficialităților județene.

Atunci, SMURD-ul avea în dotare trei ambulanţe de prim ajutor calificat de tip B repartizate astfel: o ambulanţă la Detaşamentul de Pompieri Caransebeş, o ambulanţă la Secţia de Pompieri Oraviţa și o ambulanţă la Garda de Intervenţie nr. 2 Bozovici. În dotarea SMURD se mai afla şi o ambulanţă de terapie intensivă mobilă de tip C, care însă nu a putut fi operaţionalizată deoarece nu s-a reușit asigurarea unei linii de gardă permanente, din lipsa personalului de specialitate (medici şi asistenţi medicali cu specialitatea în medicina de urgenţă).

În anul 2014 în urma demersurilor efectuate de către ISU Caraș-Severin, se aprobă reclasificarea ambulanţei de terapie intensivă mobilă de tip C în ambulanţă de prim ajutor calificat de tip B, iar în anul 2015 aceasta se operaţionalizează în cadrul Detaşamentului de Pompieri Reşiţa. În anul 2015 intră în dotarea inspectoratului şi o autospecială transport personal şi victime multiple care este operaţionalizată, în acelaşi an, în cadrul Detaşamentului de Pompieri Reşiţa.

În prezent, ambulanţele SMURD şi celelalte autospeciale care au în complet modul de prim ajutor, dar fără posibilitate de transport pacient din dotarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „SEMENIC” al Judeţului Caraş-Severin sunt deservite de 246 de paramedici.  De la înființare și până în prezent, echipajele SMURD Caraș-Severin au fost solicitate să intervină în aproape 10.000 de cazuri și au asistat peste 10.000 de persoane.

Marți, la sediul inspectoratului a avut loc o întâlnire între elevii Școlii Postliceale Sanitare din cadrul Colegiului Național „Traian Lalescu” Reșița și pompieri militari cu pregătire de paramedic. Această întâlnire este prilejuită de împlinirea a cinci ani de la operaționalizarea SMURD Caraș-Severin. Participanții au avut ocazia să schimbe idei și să împărtășească experiențe pe marginea subiectului prim-ajutor medical de urgență.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.