Virusul Zika se transmite foarte rapid, de-a dreptul exploziv, şi pe distanţe mari! Boala a fost depistată acum niciun an, în Brazilia, iar în prezent ameninţă numeroase ţări. Nu este de mirare că, luni, Zika a fost declarat de OMS urgenţă de sănătate publică la nivel global!
Pericolul este imens: ar putea fi infectate, pe parcursul lui 2016, trei – patru milioane de persoane, ca urmare directorul general al OMS, Margaret Chan, a cerut un răspuns coordonat la nivel mondial.
Infecţia cu virus Zika – mic ghid
Infecţia cu virus Zika este cauzată de un microorganism din genul Flavivirus, familia Flaviviridae, grupul Spondweni, fiind transmisă prin intermediul ţânţarilor, îndeosebi Aedes aegypti.
Perioada de incubaţie variază între 3 – 12 zile după înţepătura unui ţânţar infectat. Simptomele bolii sunt de obicei uşoare, cu caracter autolimitant în 4 -7 zile, fără complicaţii severe sau decese asociate şi cu o rată scăzută de spitalizare. Principalele simptome sunt erupţia maculară sau papulara, febră, artralgii, conjunctivită nonpurulentă / hiperemie conjunctivală, mialgie şi cefalee. Erupţia maculo-papulara de multe ori apare iniţial pe faţă şi apoi se extinde pe tot corpul. Mai puţin frecvent întâlnite sunt durerile retro-orbitare şi semnele gastro-intestinale.
Virusul Zika are efecte devastatoare asupra fătului purtat de viitoarele mame: unii copii se nasc cu malformaţii, respectiv au creierul subdezvoltat, ceea ce ulterior conduce la deces.
Deocamdată nu există profilaxie, tratament sau vaccin pentru a proteja împotriva infecţiei. Cercetătorii americani şi canadieni lucrează în prezent la un vaccin împotriva bolii, transmisă de ţânţari, însă acesta ar putea fi pus la punct abia către sfârşitul acestui an.
Ce sfaturi oferă MAE în privinţa Zika
Ministerul Afacerilor Externe din România a publicat recent lista ţărilor unde există riscul îmbolnăvirii cu Zika: Barbados, Bolivia, Brazilia, Cap Verde, Columbia, Republica Dominicană, Ecuador, El Salvador, Fiji, Guyana Franceză, Guadelupe, Guatemala, Guyana, Haiti, Honduras, Maldive, Martinica, Mexic, Noua Caledonie, Panama, Paraguay, Puerto Rico, Saint Martin, Samoa, Insulele Solomon, Surinam, Thailanda, Venezuela.
Pentru cetăţenii români care se află sau doresc să călătorească în zone cu transmitere locală a virusului Zika se recomandă măsuri de protecție personală împotriva înțepăturii țânțarilor (atât în incinte, cât și în exterior, mai ales pe timp de zi – când este intervalul maxim de activitate al țânțarului vector): purtarea de pantaloni lungi și bluze/cămăși cu mânecă lungă, perioada de repaus să fie asigurată în spații prevăzute cu aer condiționat sau cu plase pentru țânțari, chiar și în timpul zilei. Cetăţenii care prezintă simptome compatibile cu infecția cu virus Zika în interval de trei săptămâni de la întoarcerea dintr-o zonă / ţară afectată, sunt sfătuiţi să se adreseze medicului, precizează MAE.
Persoanelor cu boli imune sau cronice severe, celor însoțite de copii mici, femeilor însărcinate (în mod special), li se recomandă să consulte un medic sau să se adreseze unui cabinet specializat în medicina de călătorie şi boli infecţioase, înainte de plecarea spre astfel de destinaţii, pentru a primi recomandări atât cu privire la folosirea repelentelor, cât şi a altor măsuri preventive şi profilactice.