0.1 C
Timișoara
vineri 22 noiembrie 2024

CONFERINŢA ŞTIINŢIFICĂ – CONFLICTELE JURIDICE DE NATURĂ CONSTITUŢIONALĂ

În data de 25 martie la Universitatea de Vest din Timişoara, vor avea loc lucrările  Conferinţei Conflictele juridice de natură constituţională, eveniment organizat de Facultatea de Drept din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara, în colaborare cu Centrul European de Studii şi Cercetări Juridice.

La conferinţă sunt invitaţi să participe, în calitate de intervenienţi, cadre didactice specializate de la Facultăţile de Drept din Hexagon: Universitatea dinBucureşti, Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, Universitatea din Craiova, Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu, Universitatea de Vest din Timişoara, precum şi prestigioşi specialişti în drept din autorități și instituții publiceşiorganizaţii profesionale ale juriştilor.

Programul orientativ al conferinței este structurat după cum urmează:

Sâmbătă, 25martie 2017 în Aula Magna a Universităţii de Vest din Timişoara

8.30-9.00         Înregistrarea participanţilor

9.00-10.45       Panelul I – Conflicte juridice de natură constituţională – o problemă de drept şi/sau una politică?

11.00-12.45     Panelul II – Conflicte juridice de natură constituţională în interiorul puterii executive, respectiv între aceastaşi puterea legislativă

14.00-15.45     Panelul III – Conflicte juridice de natură constituţională între puterea legislativă, respectiv cea executivă, şi puterea judecătorească

 Moderatori și speakeri

 Prof. dr. Verginia Vedinaș – Universitatea din București

Conf. dr. Ovidiu Podaru – Universitatea ”Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca

Prof. dr. Dan Claudiu Dănișor – Universitatea din Craiova

Conf. dr. Sebastian Rădulețu – Universitatea din Craiova

Lect. dr. Mădălina Dănișor – Universitatea din Craiova

Lect. dr. Elena Mădălina Nica – Universitatea din Craiova

Prof. dr. Valentin Constantin – Universitatea de Vest din Timișoara

Prof. dr. Anton Trăilescu – Universitatea de Vest din Timișoara

Prof. dr. Ioan Vida – Universitatea de Vest din Timișoara – fost Președinte al Curții Constituționale a României

Prof. dr. Mircea Criste – Universitatea de Vest din Timișoara, Adjunctul Avocatului Poporului

Prof. dr. Viorel Pașca – Universitatea de Vest din Timișoara

Prof. dr. Tiberiu Medeanu– Universitatea de Vest din Timișoara

Conf. dr. Clipa Cristian – Universitatea de Vest  din Timișoara

Lect. dr. Lucian Bojin– Universitatea de Vest din Timișoara

Lect. dr. Andreea Verteș-Olteanu – Universitatea de Vest din Timișoara

Dr. Petre Lăzăroiu – Judecător, Curtea Constituțională a României

Dr. Ionița Cochințu – Magistrat-asistent,Curtea Constituțională a României

Programul Conferinței științifice Conflictele juridice de natură constituţională

Aula Magna a Universității de Vest din Timișoara, 25 martie 2017

 Panelul I: Conflictele juridice de natură constituţională – o problemă de drept şi/sau una politică?

  • Raţionamente juridice şi analize politice în soluţionarea conflictelor de natură constituţională, născute între autorităţile publice.
  • Soluţionarea unui conflict juridic de natură constituţională – o activitate de arbitraj sau una de conservare a ordinii de drept? Ce deosebeşte soluţionarea unui astfel de conflict de medierea între autorităţile publice, la care poate recurge Preşedintele României?
  • Conflictele juridice de natură constituţională, între separaţia şi echilibrul puterilor. Ce a urmărit legiuitorul constituant prin învestirea Curţii Constituţionale cu atribuţia soluţionării acestor conflicte?

Panelul II: Conflictele juridice de natură constituţională în interiorul puterii executive, precum și între aceasta și puterea legislativă

  • Executivul bicefal – premisă a unor multiple conflicte juridice de natură constituţională?
  • Conflictul juridic de natură constituţională şi partajarea funcţiei de reprezentare a statului între Preşedintele României şi Primul-ministru al Guvernului României.
  • Implicarea Preşedintelui României în activitatea Guvernului – un specific al guvernământului semi-prezidenţial sau ocazia unor conflicte juridice de natură constituţională?
  • Posibile conflicte juridice de natură constituţională născute între puterea legislativă şi cea executivă, determinate de emiterea de către Guvern a unei ordonanţe sau ordonanţe de urgenţă.
  • Poate declanşa un conflict juridic de natură constituţională modul în care este exercitată funcţia de control parlamentar asupra administraţiei publice?
  • Posibile conflicte juridice de natură constituţională generate de construcţia şi execuţia bugetelor de stat.

Panelul III: Conflictele juridice de natură constituţională între puterea legislativă, respectiv cea executivă, pe de o parte şi puterea judecătorească, pe de altă parte

  • Este refuzul Parlamentului de a încuviinţa reţinerea, arestarea sau percheziţionarea deputaţilor ori a senatorilor un fapt capabil să declanşeze un conflict juridic de natură constituţională între puterea legislativă şi puterea judecătorească?
  • Poate ocaziona activitatea de legiferare declanşarea unor conflicte juridice de natură constituţională? Când, cum şi pentru care motive?
  • Poate Parlamentul sesiza Curtea Constituţională cu existenţa unui conflict juridic de natură constituţională născut între puterea executivă şi cea judecătorească? Primează susţinerea politică a propriului guvern sau respectarea, în orice condiţii, a independenţei justiţiei?
  • Conflicte juridice de natură constituţională generate de emiterea de către Guvern a unor ordonanţe sau ordonanţe de urgenţă.
  • Urmărirea penală a membrilor Guvernului – motivul sau pretextul declanşării unor conflicte juridice de natură constituţională?
  • Conflictele juridice de natură constituţională, între activitatea politico-decizională a Guvernului şi anchetarea de către Ministerul Publica acestei activităţi. Decizia guvernamentală, între substanţă politică şi proceduri juridice.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

În premieră Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara intră în clasamentul instituțiilor românești

A apărut cel mai nou metaranking al instituțiilor românești de învățământ superior, realizat pe baza rezultatelor lor în cele mai importante clasamente internaționale în...

Simpozion Științific Internațional „Young People and Multidisciplinary Research in Applied Life Sciences”

Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara (USVT) a organizat celei de-a IX-a ediții a Simpozionului Științific Internațional „Young People and Multidisciplinary...

Citește și :