Calendaristic, de la 1 martie am intrat în anotimpul primăverii, dar astronomic ea începe din momentul echinocţiului de primăvară. Anul acesta, în 20 martie 2017, la ora 12:29, va avea loc echinocţiul de primăvară, ziua care marchează începutul primăverii astronomice.
Cu ocazia echinocţiului de primăvară ziua şi noaptea vor fi egale. Începând de la această dată, durata zilei, faţă de cea a nopţii, va fi în continuă creştere, până la data de 21 iunie, când va avea loc solstiţiul de vară.
Descrierea de mai sus este valabilă doar pentru latitudinile nordice ale Terrei. În emisfera sudică a Pământului, fenomenul trebuie interpretat invers, astfel că în regiunile respective acest moment marchează începutul toamnei astronomice.
Ziua Internaţională a Astrologiei
În ziua echinocţiului de primăvară este sărbătorită şi Ziua Internaţională a Astrologiei, pentru a coincide cu începutul anului astrologic, momentul când Soarele intră în semnul tropical din Berbec.
A fost sărbătorită pentru prima dată de Asociaţia pentru Astrologie (AFAN) în 1993, pentru sensibilizarea omenirii faţă de cunoştinţele astrologiei şi pentru a atrage atenţia mass-media asupra aspectelor pozitive ale acestei ştiinţe.
Din punct de vedere astrologic, în ziua echinocţiului de primăvară are loc trecerea Soarelui din zodia Peştelui în zodia Berbecului.
Astrologii spun că momentul când ziua devine egală cu noaptea simbolizează o stare de armonie, o stare de transformare profundă atât a naturii exterioare, cât şi o transformare benefică a naturii umane.
În perioada echinocţiului de primăvară, totul se trezeşte la viaţă, tinde să iasă la suprafaţă, să se bucure de energiile profunde ale primăverii.
Astrologii cred că mişcările şi poziţiile corpurilor cereşti influenţează direct viaţa de pe Pământ şi le folosesc la interpretarea evenimentelor trecute şi prezente sau pentru prezicerea viitorului. Astrologia există de multe mii de ani, dar numarul celor care au abordat-o cu respect şi încredere nu este mare, iar comunitățile ştiinţifice o consideră drept o pseudoştiinţă sau o superstiţie. Conform statisticilor, astazi astrologia se bucură totuşi de destulă popularitate, mai ales în rândul gospodinelor sau adolescenţii, dar şi a oamenilor de afaceri şi politicienilor.
Ziua Internaţională a Fericirii
Din 2013, Naţiunile Unite celebrează în 20 martie Ziua Internaţională a Fericirii, în semn de recunoaştere a importanţei fericirii în viaţa oamenilor. ONU speră ca iniţiativa să încurajeze guvernele să ia în considerare starea de bine a cetăţenilor şi să nu se mai concentreze doar asupra creşterii economice.
„Căutarea fericirii este unul dintre obiectivele fundamentale ale fiinţei umane”, arată Adunarea ONU în Rezoluţia adoptată prin consens.
Documentul cere celor 193 de ţări membre să celebreze această zi ”în manieră potrivită, în special prin activităţi educative” şi să abordeze politici publice care să crească bunăstarea popoarelor.
ONU a lansat 17 Obiective de dezvoltare durabilă prin care să pună capăt sărăciei, să reducă inegalităţile şi să protejeze planeta – trei aspecte care duc la bunăstare şi fericire.
Campania „Ştrumfi mici, Obiective mari” încurajează lumea să învețe şi să sprijine cele 17 obiective de dezvoltare durabilă, convenite de către toate cele 193 de țări membre ale Organizației Națiunilor Unite, în 2015.
Tot astăzi sunt sărbătorite şi Ziua Mondială a Povestitului şi Ziua Internaţională a Francofoniei.
Foto: Evenimentul Zilei