În România va apărea un partid de extremă dreaptă! Cine lansează acest avertisment?

1634

Este o chestiune de luni, cel mult de câțiva ani, dar o certitudine: în România va apărea un partid de extremă dreaptă. E „predicția” pe care Mihai Răzvan Ungureanu a făcut-o în cadrul unei prelegeri susținute joi, 16 martie, la Facultatea de Studii Europene a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj.

Aceasta a fost prima ieșire publică a lui MRU după demisia sa de la conducerea Serviciului de Informații Externe.

Conferința susținută de fostul șef al SIE s-a numit „Bătrâna Europă și noul naționalism”. El a punctat de mai multe ori ideea că noul naționalism pare să nu semene cu nimic din ceea ce am mai văzut și trăit până acum.

„Ne bucurăm că a pierdut Geert Wilders în Olanda? Chiar a pierdut? Se poate spune că Wilders a câștigat, fiindcă partidul său (Partidul Libertății, PVV – n.r.) are mai multe locuri în Parlamentul Olandez decât avea în 2012. Rezultatele ne arată că el a crescut constant în opțiunile electoratului”, a spus Mihai Răzvan Ungureanu.

El a subliniat că populismul și neo-naționalismul devin, în aproape toată Europa, elementul central al discursului unor forțe politice de rang doi sau trei, importante în menținerea alianțelor la guvernare.

„Ceea ce e interesant este că acești lideri au un discurs antisistem, care asmute poporul împotriva guvernului corupt și subliniază mereu vina supranațională. Aceste partide nu sunt teritoriale, ele sunt izolaționiste și anti-europene.

Ele monetizează teama mai mult decât o făceau partidele de extremă din perioada interbelică. Și încă un detaliu. Partidele de extremă dreapta nu mai au un argument confesional. Nici măcar în Grecia, partidul neonazist Zorii de Aur nu mai colaborează cu Biserica”, a arătat MRU.

Fostul șef SIE consideră că, în Uniunea Europeană, acest tip de partid este cel mai puternic inamic al drepturilor omului, deoarece coagulează temerile privind dispariția unei culturi naționale și dizolvarea tradițiilor într-o cultură europeană, supranațională.

„Discursurile și retorica acestor partide au distrus dezbaterea publică, prin distrugerea nuanțelor. Trebuie spus că ele viciază și selecția liderilor – nu dubiul intelectual și etic primează, ci agresivitatea și vocea mai puternică. Este o criză dramatică a liderilor care să transmită mesaje de apărare a drepturilor omului sau un discurs pozitiv”, a spus Mihai Răzvan Ungureanu.
El găsește îngrijorătoare suficiența românilor legată de apartenența la Uniunea Europeană.

„Pentru noi a devenit ca un dat care nu ni se mai poate lua. Constat cu foarte mare tristețe că nu am avut nicio manifestare publică de sărbătorire a 10 ani de când suntem membri în UE, nici în decembrie, anul trecut, nici în ianuarie, anul ăsta. (…) Ceea ce încă amână, la noi, apariția unui partid de extremă dreapta sunt detalii mecanice. Este o chestiune de luni, poate de ani, dar, orișicum, se va întâmpla”, a opinat MRU.

„Uniunea Europeană a pierdut, în ultimii 10-20 de ani, capacitatea de a-și argumenta proiectele și programele. În anii ’50, UE nu era un scop în sine, ci un mijloc de a evita un conflict continental. Unde s-a topit argumentul existenței UE?

Generația care a gândit acest proiect văzuse războiul. Cei din anii ’70 auziseră despre ororile sale de la părinți. Acum, evitarea războiului și scoaterea din plajă a extremismelor au dispărut.

Uitându-și memoria, și-a uitat scopul propriei existențe. Costul de a fi european este apărarea acestui fapt. Uniunea Europeană nu este un proiect al Bruxelles-ului, ci al statelor care o compun.” (Mihai Răzvan Ungureanu)

Singura atitudine personală pe care MRU o recomandă ca fiind salvatoare este răbdarea: „Să stăm să așteptăm. Mi-e teamă că nu așteptăm ceva bun! Este o entropie extraordinară acum, iar vârful acestei entropii a fost ce s-a întâmplat cu Crimeea, pentru că a aruncat în aer toate tratatele de securitate”.

În ceea ce privește discuțiile despre noua putere de la Washington, Mihai Răzvan Ungureanu consideră că vom putea evalua administrația Trump abia după felul în care va gestiona prima criză externă majoră a Americii.

Până atunci, crede el, tot ceea ce se întâmplă în mandatul Trump seamănă cu primele luni ale președinției lui Richard Nixon sau a lui Ronald Reagan: o înlocuire de generații la putere.

Sursa: Press One

2 COMENTARII

  1. Excelent si cat mai repede vazand criza sociala din occident ar trebui luate masuri. Admir romanii din RM aceasi atitudine ar trebui sa avem si noi inspre EU, ROMANIA si nimic altceva.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.