-2.9 C
Timișoara
miercuri 15 ianuarie 2025

Seminariile tematice ale CCIAT își continuă activitatea-VIDEO

Consecventă cu sine însăși, Camera de Comerț Industrie și Agricultură Timiș continuă seria de semninarii cu câte una din autoritățile locale care doresc să dialogheze cu cetățenii. De data aceasta a sosit rândul Inspectoratului Teritorial de Muncă Timiș.

Dacă anul trecut asemenea seminarii de informare au fost în număr de nouă, anul acesta au avut loc deja câteva asemenea evenimente legate de problemele contabilității, a construcțiilor și de asemenea despre fondurile de sprijinire a agricultorilor prin APIA și AFIR.

„Întotdeauna, la fiecare început de an, avem noutăți legislative. Chiar dacă nu sunt noutăți, este bine să clarificăm câteva din lucrurile pe care agenții economici le-au transmis către noi, pentru a avea deschidere la instituțiile deconcentrate… Atunci când sunt conducerile instituțiilor față în față cu agentul economic sunt puse întrebări. Noi, așa cum avem obiceiul, preluăm de la agenții economici ce nu au prea clare problemele. Se evită cozi și birocrație inutilă” a explicat directorul general al CCIAT Florica Chiriță.

cciat pavel kasai itm (3)

Evenimentul va avea loc miercuri 15 martie 2017 în sala Europa de la sediul Centrului de Afaceri de pe bulevardul Eroilor de la Tisa. Se va discuta despre Codul Muncii cu noile reglementări care ar trebui să fie cunoscute de toată lumea dar mai ales de către angaljatorii ce trebuie să le aplice. O altă temă se va referi la sănătatea și securitatea în muncă Revisal 2017. În acest domeniu se întâmplă cele mai multe nereguli fie din necunoașterea corectă a legii fie din aplicarea eronată a acesteia.

Pavel Kasai, Inspector Șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Timiș și alţi câțiva colaboratori ai dânsului vor încercă să transforme întâlnirea într-o adevărată ședință de lucru cu întrebări și răspunsuri și exemple concrete despre aceste probleme ridicate.

Principalul obiectiv al inspectoratului este de a depista persoanele ce lucrează fără acte legale (adică la negru). În acest caz, pe termen lung, toată lumea are de pierdut: atât lucrătorul cât și societatea pe ansamblul său. Numărul acestor locuri de muncă nedeclarate este chiar un indicator macroeconomic.

În ultima vreme situația s-a mai înbunătățit puțin dar nu suficient. S-a trecut în etapa de muncă la „gri”, un pas înainte dar tot la limita legii. Adică lucrătorul presteză o muncă adeseori grea pe șantiere dar este plătit legal doar cu jumătate sau chiar un sfert de normă.

Într-un clasament pe anul trecut inspectoratul timișean s-a clasat pe al doilea loc pe țară cu cele 25 000 de firme și 260 000 de angajați pe care le are în ogradă.

Cea mai gravă problemă cu care încă se confruntă ITM-ul local este numarul încă mare al accidentelor de muncă. Anul trecut au fost nu mai puțin 178 de accidente de muncă cu pierderea capacității de muncă. De asemenea au fost și un număr de 28 accidente mortale. Anul acesta nu a început deloc bine din acest punct de vedere, deja au fost consemnate șapte decese de muncă.

cciat pavel kasai itm (7)

Toate aceste probleme vor fi ridicate și căutate soluții pentru îndreptarea lucrurilor. „În domeniul securității și sănătății în muncă obiectivul principal va fi evaluarea riscurilor care duc la producerea accidentelor de muncă. Desigur acestă întâlnire de lucru între conducerea inspectoratului de muncă Timiș și mediul de afaceri, adică angajatori vor clarifica foarte multe probleme. Numai anul trecut am făcut 4779 de controale în societăți comerciale… Vom avea o discuție cu angajatorii prezenți la centru de afaceri pentru a clarifica foarte bine ce înseamnă munca la gri. Vom discuta foarte serios și despre fluctuția pe piața muncii” a precizat inspectorul șef Pavel Kasai.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

VIDEO | Un bărbat cercetat pentru agresiune sexuală, în urma unei provocări pe TikTok

Un bărbat a ajuns în atenția polițiștilor, în urma unui videoclip din mediul online. Pe video apare un live în care un bărbat alerga...

Daniel Cobzariu plecat din Giarmata ia medalia de aur la WorldSkills UK 2024 în Web Development

WorldSkills UK este o organizație care promovează competiții la nivel național, reunind cei mai talentați tineri profesioniști din diverse domenii, pentru a-și demonstra abilitățile și...

Citește și :