Prlamentarii timișeni din Uniunea Salvați România se laudă că, la mai bine de trei săptămâni de la startul actualei sesiuni parlamentare una din cele mai importante activități a fost participarea la ședintele din comisii și din plen legate de bugetul pe anul în curs.
USR a depus 125 de amendamente la legea bugetului dar din acestea au trecut doar două. Toate au fost făcute în manieră nepopulistă având în prim plan interesul general. Sunt amendamente realizate mod profesionist legat de domenilu de activitate cel mai bine cunoscut de fiecare.
Nicu Fălcoi și Cătălin Drulă au depus un amendament legat de șoseaua cu patru benzi care ar trebui să facă joncțiunea între municipiul Timișoara și Autostradă, fără a mai trece prin alte localități. Acest proiect are deja proiectul de fezabilitate făcut și ar trebui să intre în procedura de licitație cât mai curând. Din păcate nu au fost prevăzute în buget și fondurile necesare pentru proiect. În privința Centurii de Sud a orașului nu s-a adus nici un amendament, deoarece în aprilie oricum va avea loc o nouă licitație pentru refacerea proiectului de fezabilitate deja depășit.
Tot la capitolul buget se poate vorbi ți de cel alocat apărării. Pentru prima dată au fost alocate două procente din PIB, ceea ce ar părea că este excelent. De fapt situația este puțin diferită. În realitate sunt doar 1.35 la sută. Diferența este de circa 5,5 miliarde lei, bani care vor merge la investiții în echipamente, adică o păcăleală în urma căreia banii vor merge pentru altceva.
Cele patru amendamente depuse la bugetul apărării prevedeau ca fondurile să meargă către militari și nu spre tehnică. Nicu Fălcoi, ca fost militar și actual membru al comisiei de apărare, consideră că măsura luată de trecutul Guvern, de a da verde achiziției de patru nave militare în valoare totală de 1, 6 miliarde euro este bine venită. Navele se vor construi pe șantiere navale românești, cu muncitori români, chiar dacă aceste firme sunt cu capital olandez. Cu alte cuvinte, vor avea de lucru muncitorii noștri cu impozite plătite la bugetul nostru. Corvetele respective sunt rodul muncii autohtone și nu vor depinde în măsura prea mare de extern pentru ulterioare reparații.
O altă problemă în care se va implica parlamentarul Fălcoi este și necesara lege care va reglementa activitatea aeronavelor fara pilot sau mai cunoscutele drone. Este nevoie de un nou Cod Aerian Român actualizat la noile realități. Politicianul USR spune că nu trebuie să se îngrădească libertatea nimănui dar este nevoie de reglementări foarte precise, pentru a evita posibile accidente sau chiar catastrofe rezultate din folosirea aparatelor în mod haotic.