Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie (FSE) „Spiru Haret” au cerut, vineri, ministrului Educaţiei, Pavel Năstase, să ancheteze „dispariţia” contractului colectiv de muncă semnat de fostul ministru Mircea Dumitru şi de liderii celor două federaţii.
Solicitarea vine după ce, miercuri, secretarul de stat Liviu Pop a spus că depunerea dosarelor pentru gradaţiile de merit ale profesorilor va fi amânată din cauza lipsei unui contract colectiv de muncă, iar, joi, fostul purtător de cuvânt al ministerului a precizat că un astfel de contract a fost semnat în decembrie de Mircea Dumitru şi de liderii FSLI şi FSE „Spiru Haret”.
„Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie ‘Spiru Haret’ va adresează rugămintea de a dispune efectuarea unei anchete interne în vederea identificării persoanei/persoanelor responsabile de ‘dispariţia’ celor patru exemplare originale ale Contractului Colectiv de Muncă Unic la Nivel se Sector de Activitate Învăţământ Preuniversitar semnate, în luna decembrie 2016, de ministrul Mircea Dumitru şi preşedinţii celor două federaţii sindicale”, se arată în solicitarea depusă vineri la cabinetul ministrului Educaţiei.
Profesorul Virgil Popescu, președintele ”Spiru Haret” Timiș, își susține colegii. În comunicatul primit la redacție, Popescu spune că ancheta cerută de sindicaliștii din învățământ este necesară, având în vedere consecinţele neinregistrarii contracului.
„Această anchetă se impune, având în vedere consecinţele neinregistrarii acestui contract colectiv asupra sistemului de învăţământ preuniversitar şi salariaţilor (imposibilitatea funcţionării comisiilor paritare, ceea ce a determinat amânarea graficului de acordare a gradatiilor de merit; neacordarea unor drepturi reglementate prin contract etc), cât şi informaţiile false vehiculate pe reţelele de socializare. Va rugăm să ne comunicaţi rezultatele anchetei şi măsurile dispuse în urmă desfăşurării acesteia”, se mai arată în solicitarea celor două federaţii către ministrul Educaţiei.