Inteligența artificială a marcat recent un punct semnificativ: un sistem informatic a bătut „măr” campionul european la jocul de go și mai are de înfruntat cel mai bun jucător mondial al acestui joc strategic intuitiv și foarte complex.
AlphaGo, program informatic dezvoltat de Google DeepMind, l-a bătut în luna octombrie cu 5 la 0 pe Fan Hui, jucător profesionist chinez stabilit în Franța, considerat cel mai bun din Europa, se arată într-un articol publicat miercuri în revista britanică Nature. „Este prima oară când un jucător de go profesionist pierde un turneu” în fața unei mașini, anunță Asociația britanică de go, salutând „un progres major” în inteligența artificială.
„Regulile sunt foarte simple”, dar „este probabil cel mai complex joc inventat de om”, afirmă Demis Hassabis, cofondator și director al DeepMind, la un briefing organizat de Nature. „Numărul de combinații posibile este mai mare decât cel al atomilor din univers”, a adăugat el.
„Multe decenii oamenii au crezut că este ceva mistic în jocul de go și că algoritmii nu ar putea atinge sau depăși performanțele umane”, spune și David Silver de la Google DeepMind, coautor al articolului, citat de 7sur7.be. „Ei erau de părere că jocul este atât de intuitiv încât calculatoarele nu ar putea egala sau depăși omul. Noi am demonstrat că acest lucru nu este adevărat. Acum trebuie să dovedim că putem bate cel mai bun jucător mondial” din ultimii zece ani, afirmă el. Acesta este sud-coreeanul Lee Sedol, în vârstă de 32 de ani, având 9 dan — cel mai înalt nivel în go.
Turneul va avea loc în luna martie la Seul, iar câștigătorul va primi 1 milion de dolari. Dacă victoria îi va reveni mașinii DeepMind, suma va fi destinată unor acțiuni de binefacere. „Am auzit spunându-se că sistemul DeepMind este deosebit de puternic și se îmbunătățește în permanență, dar eu sunt încrezător și cred că îl pot bate, cel puțin de această dată”, a declarat Lee Sedol într-un comunicat. „Calculatorul ar putea câștiga o partidă sau două fiindcă Lee Sedol nu a jucat deocamdată cu nicio mașină de acest calibru, dar nu cred că aparatul va câștiga întreg turneul”, apreciază Jaeho Yang, secretar general al Asociației coreene de go.
De-a lungul anilor, competiția între inteligența artificială și cea umană se desfășoară în avantajul primei. În 1997, supercalculatorul DeepMind a reușit să îl învingă la șah pe Gary Kasparov, care era atunci campion mondial. În 2011, programul informatic Watson al IBM a câștigat jocul televizat american „Jeopardy” cu doi campioni, iar anul trecut, un sistem informatic dezvoltat tot de DeepMind a învins omul la unele jocuri video concepute de compania japoneză Atari, cum ar fi Space Invaders.