Conducerea Primăriei Timişoara susţine că şantierele deschise în oraş sunt de multe ori împiedicate de copacii plantaţi în trecut în arealul exploatat. După sute de critici pe care le-a primit din partea ecologiştilor, care îl acuză pe Nicolae Robu că a tăiat copaci şi nu a plantat suficienţi în loc, primarul a decis că a venit momentul să găsească o soluţie pentru salvarea pomilor.
Astfel, autorităţile au de gând să cumpere, prin societatea Horticultura, cea care se ocupă de întrreţinerea spaţiilor verzi din oraş, un utilaj care să mute copacii care încurcă direct cu rădăcină.
„Am convenit cu Horticultura să achiziţioneze un utilaj pentru transplantarea copacilor. Avem multe lucrări de modernizare de făcut şi unii copaci împiedică efectuarea lucrărilor, fiind plantaţi în afara unei viziuni în timp. Încercăm să îi salvăm prin transplantare, acolo unde suntem obligaţi să îi îndepărtăm. Am făcut până acum acest lucru cu un utilaj al unei societăţi, dar acest utilaj poate transplanta doar copaci cu diametrul mic”, a transmis Nicolae Robu.
Potrivit edilului şef, un astfel de utilaj cosdtă între 30.000 şi 40.000 de euro. De achiziţie se va ocupa Hiorticultura şi va fi una directă, din bugetul aprobat de Primărie. Se caută un utilaj catre să poată muta copaci mari, cu diametrul trunchiului de 30 – 40 de centimetri.
O astfel de metodă ar salva mulţi dintre copacii tăiaţi de pe marginea străzilor atunci când acestea sunt modernizate.
„Am fost nevoiţi să tăiem tot aliamentul, cum a fost cazul pe Popa Şapcă. La final vom planta alţii, vom avea un aliament frumos acolo şi vom primi tot oxigenul necesar”, a mai spus Robu.
Utilaje de transplantare a copacilor sunt folosite cu succes de alte administraţii din oraşele europene, tocmai pentru a salva copacii bătrâni care se găsesc în calea şantierelor.
Pai,ceau facut cu acela cumparat cu 2 ani in urma?
Scuze. ceau se va citi ce au