În seria acțiunilor menite să promoveze turismul în județul Timiș în rândul școlilor, în 2017, Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în Timiș a realizat o serie de materiale de promovare a unor obiective turistice în zona de vest. Scopul afișelor este de a face cunoscute elevilor obiectivele unice în țară, descoperiri de importanță mondială, dar și trenduri în turismul actual.
”APDT Timiș continuă seria acțiunilor prin care își propune să facă cunoscute în rândul elevilor obiectivele din Timiș. Propunem elevilor o serie de excursii în județ, o serie de activități, în colaborare cu câțiva parteneri. Dorim să acoperim o gamă cât mai largă de activități ținând cont că Școala Altfel este organizată de fiecare unitate de învățământ. Astfel se pot acoperi numeroase activități. Asociația a organizat în fiecare ani acțiuni speciale pentru elevi. Prima dată am promovat pista de biciclete, care leagă Timișoara de Serbia, iar anul trecut am promovat Muzeul Traian Vuia. Propunem cultură, mișcare și activități benefice”, transmite Delia Barbu, director general al APDT Timiș.
Materialele se doresc a fi un sprijin pentru părinții și profesorii care se implică în organizarea evenimentelor din cadrul Programului Școala Altfel 2017, dar și o promovare și dezvoltare a turismului în județ. Elevii vor putea descoperi și reîntâlni mai ușor locurile minunate din județ. Afișele din cadrul Programului Școala Altfel urmează să fie distribuite și expuse în școlile din județ pentru informarea elevilor, profesorilor, dar și părinților.
”În realizarea lor, APDT Timiș a ținut cont de metodologia de organizare a proiectului, document care prevede că în perioada alocată acestui program vor fi facilitate activități educaționale proiectate în parteneriat cu elevi, părinți, instituții și organizații ONG. Partenerii proiectului sunt ONG-urile Asociația Culturală Ariergarda, Equilibrium și Timisiensis Bikers”, transmit reprezentanții APDT Timiș.
”Încercăm să oferim publicului lucruri interesante și utile pentru că e vorba de cunoașterea ținutului în care elevii locuiesc. Totodată sunt probleme identitare în legătură cu ce am fost și ce vrem să ajungem. ”Traseul conacelor” și „Ai grijă pe unde calci” sunt doar unele dintre activitățile propuse, în Lugoj și Jimbolia. Aici intervine partea educativă pentru elevi, unde prezentăm echipamente turistice și cunoștințe elementare de confecționare ale acestor echipamente. Am constatat că tinerii, în general, chiar dacă își doresc, în proporție de 50%, să meargă în excursii, identifică anumite piedici. Una dintre ele ar fi, din păcate, lipsa echipamentului. Dacă vrem să practicăm o formă de turism, atunci este nevoie să intervenim și noi, în prelucrarea acestui echipament”, spune Ioan Gropșan, manager în turism.
Proiectul prevede și acțiuni gratuite cu sprijinul ONG-urilor.