Trimis în judecată la sfârşitul anului trecut, după ancheta procurorilor DNA în care este acuzat de evaziune fiscală, spălare de bani şi constituire de grup infracţional organizat, afaceristul Popa Dumitru Cristian, supranumit şi “regele cerealelor” din Timiş, a găsit rapid o cale pentru a-şi înjumătăţi potenţiala pedeapsă, în cazul în care va fi găsit vinovat.
A făcut un denunţ bombă, care este verificat în această perioadă de anchetatori. Evazionistul a înţeles că nu mai are nimic de pierdut, că acuzaţiile împotriva sa sunt extrem de grave, motiv pentru care a decis să colaboreze cu procurorii şi să le dezvăluie modul în care un celebru comisar de la Garda Financiară Timiş i-a cerut “taxă de protecţie” printr-un intermediar, la fel de celebru.
Fostul şef al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Timiş (UM 0962, fosta unitate Doi şi un sfert), colonelul Vasile Staicu a fost trimis la înaintare pentru a “negocia” un contract în valoare de 40.000 de lei, adică aproape 10.000 de euro. Dar, să vedem ce spune Popa Dumitru Cristian…
“Societatea la care am avut calitatea de administrator a fost supusă unui control din partea Gărzii Financiare Timiş la sfârşitul anului 2011. Conform Registrului Unic de control al societăţii, controlul a început la data de 22.11.2011, fiind efectuat de comisarii Botosan Nicolae şi Roman Pavel. Anterior acestui control, la începutul lunii noiembrie 2011, am fost căutat la birou de numitul Staicu Vasile, acesta recomandându-se cu funcţia deţinută anterior, de şef al SIPI. În acea împrejurare, mi-a comunicat faptul că vine din partea prietenului sau Roman Pavel, comisar al Gărzii Financiare, acesta urmând să efectueze un control la societatea pe care o administrăm. În mod direct mi-a spus că pentru a nu avea probleme cu ocazia controlului, trebuie să accept încheierea unui contract cu firma să, astfel urmând să mă bucur de protecţia afacerii”, se menţionează în denunţ. Acest mod de operare al tandemului de protectori de afaceri bănoase Roman Pavel – Vasile Staicu l-a luat prin surprindere pe “regele cerealelor” Popa Dumitru Crisitian, care a acceptat oferta.
Contractul era gata pregătit, cu părţi şi sumă, semn că existase o discuţie şi un plan între protectori.
“Mi s-a prezentat spre semnare un contract de prestări servicii, nr. 03/4 noiembrie 2011, încheiat instre Vasile Staicu Detectiv Particular şi SC Cargo Pro Cereal Trading SRL, contract gata completat, ce avea ca obiect pretinse verificări ale legăturilor contractuale dintre SC Cargo Pro Cereal Trading SRL şi SC INC 1975 SRL, SC Darcom Ideal SRL şi SC Mega Trade Center SRL, preţul contractului fiind de 40.000 de lei”.
Grăbit să încaseze o prima tranşă din contract, la numai trei zile de la descinderea la sediul firmei SC Cargo Pro Cereal Trading SRL, fostul şef al Doi şi un sfert-ului din Timişoara, colonelul Vasile Staicu, a şi completat o factură în valoare de 10.000 de lei, pe care a trimis-o la plata.
“În condiţiile în care, între timp, subsemnatul realizasem ce reprezintă cu adevărat acel contract, respectiv mascarea unor sume pretinse ca mită de numitul Roman Pavel, în condiţiile în care nu presupunea nicio activitate concretă din partea prestatorului, am refuzat să plătesc contravaloarea facturii, motiv pentru care aceasta a fost stornată şi contractul reziliat unilateral”, mai spune Popa Dumitru Cristian.
Este posibil ca, dacă ar fi plătit acea taxa de protecţie, afacerile sale să fi mers, bine-merci, mai departe, fără că Pavel Roman să facă un control la sânge şi să arunce în aer toate tranzacţiile cu firme fantomă. Reamintim că Pavel Roman a fost dat afară de la Garda Financiară, însă a contestat măsură în instanţă şi a câştigat procesul, actualmente desfăşurându-şi activitatea la Arad, în cadrul Direcţiei Regionale Antifraudă Fiscală Deva.
“Buzduganul” pe care l-a aruncat înainte de începerea controlului la SC Cargo Pro Cereal Trading SRL, detectivul particular Vasile Staicu, îşi desfăşoară activitatea de verificare discretă a diverşi agenţi economici, la cererea probabilă a patronilor care urmează să fie “călcaţi” de Antifraudă.
De numele fostului şef de la UM 0962 Timiş sunt legate mai multe scandaluri, printre care scandalul dansatoarelor de la “Club 28”, legăturile de rudenie cu Ovidiu Tender, patronarea din umbră a caselor de schimb valutar “Strelitia” şi a hotelului cu acelaşi nume (care, în acte, aparţine fostei soacre lui Vasile Staicu), totul culminând cu scandalul provocat de procurorul Ciprian Nastasiu, în perioada când activa la DIICOT Timişoara, care a făcut public faptul că din dosarele antidrog se scurg informaţii către traficanţi.
Procurorul Nastasiu a dezvăluit că, în 2001, în timp ce acţiona prin investigaţii specifice asupra grupului Bob Iulian şi Dan Emilian, interceptându-le legal telefoanele, o parte dintre colaboratorii reţelei pe care urmă să o prindă au fost atenţionaţi de lt. col. Vasile Staicu, pe atunci ofiţer al serviciului UM 0962. Procurorul şi-a exprimat, într-o notă scrisă ce urma să fie trimisă superiorilor de la Bucureşti, regretul că din cauza poliţistului a ratat operaţiunea, însă, la scurt timp, documentul în care prezenta aceste “defecţiuni” i-a fost sustras din mapa personală.
Deocamdată, detectivul particular Vasile Staicu a refuzat orice comentariu pe marginea denunţului bombă împotriva sa depus la DNA Timişoara.
Cu de scapa Staicu Vasile?
Cartusele trase in Revolutia’89
Vanzarea de informatii catre interlopi
Hotel pe numele altor persoane
Este o relatie foarte puternica intre procurori si fostul sef 2’15 – Staicu Vasile?
Pana cand?