Cosmosul a coborât în aula Universităţii de Vest din Timişoara

297

Aproximativ 200 de elevi, profesori şi studenţi din regiunea de vest au intrat în direct cu astronautul european Thomas Pesquet. Prin intermediul unei transmisiuni directe pe internet, cei aflaţi în Aula Magna, Universitate de Vest din Timişoara, au putut să îi adereseze întrebări cosmonautului, în timp ce acesta se află în plină misiune la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale.

Una dintre întrebările puse de timişoreni a fost: „Ce fel de cercetări faceţi în misunile spaţiale care ar putea contribui la îmbunătăţirea vieţii noastre pe Pământ?”

„Avem multe aplicaţii şi tehnologii. Una se numeşte Matis şi este o nouă suprafaţă care are proprietatea de a elimina bacterii. Ne ajută şi pe noi foarte mult pe Staţia Spaţială Internaţională, dar poate fi folosită şi pe Pământ, în spitale, în clinici sau în zone de tranzit mare, cum sunt aeroporturile. Mai avem o tehnologie prin care se analizează bioviaţa din apă. Este o metodă mult mai eficientă şi rapidă faţă de ceea ce folosim acum pentru a testa apele, mai ales cele care ajung la populaţie”, a răspuns Thomas Pesquet.

De la dezbatere nu a lipsit niciun reprezentant ronân al spaţiului. Cosmonatul Dumitru Dorin Prunariu a venit la Timişoara pentru a le vorbi şi el tinerilor şi pentru a-l urmări pe mult mai tânărul astronaut francez.

Aşa cum povesteşte Dumitru Prunariu, când el pleca în spaţiu, Thomas Pesquet avea 3 ani. Dacă Prunariu nu avea nici măcar un computer digital la bord, ci unul mecanic, Pesquet se bucură acum de cele mai noi tehnologii. Aşadar, viaţa în spaţiu nu este atât de grea.

„Periodic Agenţia Spaţială Europeană favorizează legături directe ale publicului larg cu astronauţii europeni care se află la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale. Aflarea noutăţilor despre ce se întâmplă acolo, aflarea lucrurilor despre cum se trăieşte în spaţiu cosmic, care sunt programele ştiinţifice îi stimulează pe tineri să se orienteze spre acest domeniu de activitate.

Primul acord cu Agenţia Spaţială Europeană a fost semnat în 1990, un acord test de colaborare ştiinţifică. După 6 a fost prelungit şi a cuprins şi colaborarea industrială. Acum, România are posibilitatea să participe direct la dezvoltarea industrială a viitoarei rachete spaţiale europene Arial 6 şi să participe şi la dezvoltarea programelor Staţiei Cosmice Orbitale”, a declarat Dumitru Prunariu.

Transmisiunea a fost realizată între Staţia Spaţială Internaţională cu România, la Timişoara, dar şi cu Irlanda şi Portugalia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.