Concursul pentru ocuparea posturilor de directori și directori adjuncți a avut loc la inițiativa fostului minsitru al Educației, Mircea Dumitru, în luna septembrie, a anului precedent. Ministrul susținea în acea perioadă că dorește manageri competenți în instituțiile de învățământ. Astfel a fost implementat concursul pentru directori și directori adjuncți în școli.
Atât în județul Timiș, cât și la nivel național, nu toți participanții au trecut cu brio examenul propus. Dacă unii nu au obținut punctajul minim de trecere al examenului, alții nu s-au prezentat. Pentru posturile vacante, fostul ministru a declarat în luna decembrie că nu este permisibil ca cei care nu au trecut de concurs sau care au ocupat postul de director până la susținerea concursului, să fie puși din nou în funcția de director.
În județul Timiș sunt 197 de unități de învățământ cu personalitate juridică, iar în 99 de școli au fost instalați directorii care au promovat concursul. În restul unităților de învățământ, noii directori au fost numiți la propunerea consiliilor de administrație din fiecare unitate de învățământ. În cazul directorilor adjuncți sunt instalați 46 de directori adjuncți care au luat concursul și 44 numiți cu delegații.
Reamintim că în Timiș doar 144 de candidați au trecut de cele trei probe ale concursului, din 245 de înscriși.
Acum însă, la nivel național, Ministerul Educației transmite că: ”Pe cele 358 de posturi vacante de director, respectiv 308 posturi vacante de director adjunct, în conformitate cu metodologia existentă, inspectorii şcolari generali nu au identificat persoane care ar putea ocupa temporar aceste posturi (nominalizarea trebuia făcută cu acordul scris al persoanelor respective)”.
În acest context, pentru deblocarea situaţiei, în urma consultării inspectorilor şcolari generali, a specialiştilor din minister și a sindicatelor, Ministerul Educației Naţionale (MEN) a emis un ordin de modificare a metodologiei de concurs, prin care au fost eliminate restricţiile privind nominalizarea pe aceste funcţii a directorilor şi directorilor adjuncţi.
Modificarea operată nu presupune obligativitatea inspectorilor şcolari generali de a-i numi pe aceştia, ci le lărgeşte posibilitatea de alegere. Prevederile ordinului se referă numai la posturile vacante în data de 6.01.2017 şi nu se aplică retroactiv.
”Precizăm faptul că cele 2.346 de posturi de director și cele de 1.136 de director adjunct rămase vacante în urma concursului vor fi ocupate temporar, pentru câteva luni, de persoane detaşate în interesul învăţământului. În funcţie de calendarul activităţilor pentru învăţământul preuniversitar, până la data de 14.08.2017, MEN va organiza un nou concurs, astfel încât, începând de la data de 1.09.2017, toate posturile de director şi director adjunct vacante să fie ocupate prin concurs”, transmit reprezentanții MEN.
”Nu voi schimba pe cineva decât în situația în care în școli există oameni care nu mai doresc să ocupe funcțiile ca urmare a numirilor mele. Actualmente eu nu am un motiv de a schimba pe cineva. Dacă vor veni situații punctuale, în anumite unități de învățământ unde vor să renunțe, atunci vom analiza. Probabil, în cazul în care există situații precum demisiile, voi putea numi și alți colegi care au mai ocupat funcții de conducere. Eu am ocupat posturile până acum numind oameni care nu au mai fost directori sau directori adjuncți”, a declarat Aura Danielescu, inspectorul școlar general din Timiș.