Tot mai multe persoane tinere din judeţul Timiş îşi doresc să aibă grijă de un copil abandonat de părinţi şi să devină asistenţi maternali. Reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş spun că, în acest moment, aproape 1.100 de micuţi cu poveşti triste sunt îngrijiţi de asistenţi maternali. În judeţul Timiş există 650 de astfel de părinţi de împrumut pentru copii.
„Ne bucură faptul că vin la cursurile gratuite de formare a asistenţilor maternali profesionişti persoane foarte bine pregătite, dar şi tot mai multe persoane tinere. În România, copiii sub trei ani merg la asistent maternal sau la familii în plasament”, explică Emilia Milutinovici, directorul DGASPC Timiş.
Persoanele care doresc să se înscrie pentru meseria de asistent maternal profesionist trebuie să îndeplinească mai multe condiţii, printre care şi să nu aibă cazier, să nu sufere de boli cronice sau psihice şi să deţină un spaţiu propriu creşterii copilului.
Potrivit DGASPC Timiş, un asistent maternal profesionist este persoana fizică, atestată în condiţiile legii, care asigură, prin activitatea pe care o desfăşoară la domiciliul său, creşterea, îngrijirea şi educarea, necesare dezvoltării armonioase a copiilor pe care îi primeşte în plasament sau în încredinţare.