Noaptea dintre ani, la munte! Haideţi la un tur prin staţiunile montane din Banat

896

Peste câteva zile bănăţenii intră  într-un nou an. Cei mai mulţi au ales să părăsească marile oraşe şi să se retragă în tihna munţilor, să schieze pe pârtile minunate din Banat şi să se încălzească la gura sobei în serile geroase. Pentru cei care încă nu s-au decis unde vor petrece noaptea dintre ani, dar îşi doresc o excursie la munte, am pregătit un tur al staţiunilor montane din regiune. Cele mai multe pensiuni sunt însă ocupate în proporţie de 100% de Revelion, dar şi localnicii din Munţii Banatului găzduiesc oaspeţi şi pregătesc mâncăruri tradiţionale de sărbători.

Bătrânul Semenic îşi aşteaptă schiorii

Staţiunea turistică Semenic este situată la peste 1410 m altitudine, între vârfurile Piatra Goznei (1447), Semenic (1446 m) şi Piatra Nedei (1437 m). Pe Semenic există 7 pârtii de schi cu grade diferite de dificultate, prevăzute cu teleschi. De la pârtia de schi „Semenic” , cu un grad uşor de dificultate şi lungime de 350 m, la pârtia „Goznuţa” (700 m lungime), până la pârtia „Crucea de brazi” 1 şi 2 (700 m şi 530 m lungime) şi pârtia „Slalom uriaş” cu un nivel greu de dificultate şi o lungime de 1250 m, turiştii au posibilităţi multiple de alegere. Pentru „Prietenii munţilor” există pârtia „Slalom special” de 800 m lungime.

revelion-munte-5

Semenicul, sau Perla Banatului, cum mai este el cunoscut, atrage an de an tot mai mulţi turişti. Deşi ultimele decenii nu au fost blânde cu economia din zonă, iar multe dintre bătrânele hoteluri s-au închis, investitorii par interesaţi de zonă şi turiştii de asemenea. Semenicul are în prezent 37 locaţii cazare, cu 470 camere şi 1018 locuri, de un confort de două şi trei stele.

O problema o reprezintă drumul de acces spre cea mai spectaculoasă staţiune montană din Munţii Banatului. Proprietarii de pensiuni spun că nu s-a investit mare lucru în ultimii ani, şoseua care duce pe munte fiind greu de traversat. Iarna, drumul rămâne de multe ori necurăţat, ceea ce îngreunează accesul turiştilor. Tocmai de aceea şi preţurile sunt pe măsură. Sejurul de Revelion vă poate costa de la 500 de lei în sus, cu toate facilităţile incluse, timp de 4 nopţi, ir masa dintre ani este, bineînţeles, inclusă.

Zăpadă a căzut din belşug şi pe Semenic, iar stratul de pe pârtii este de aproximativ 20 de centimetri. Cei care vor să urce cu teleschiul trebuie să scoată din buzunar 60 de lei pentru o zi întreagă. Centrele de închiriere a echipamentelor sportive sunt dechise în fiecare zi şi pentru un echipament complet veţi plăti aproximativ 50 – 60 de lei, 20 – 30 pentru o placă şi între 25 şi 20 de lei pentru o sanie.

Văliug, o staţiune în ascensiune

Una dintre cele mai prospere şi în continuă ascensiune în ultimii ani este Văliug. Situată la aproximativ 130 de kilometri de Timişoara şi la aproximativ 30 de kilometri de Reşiţa, micuţa localitate din Caraş-Severin oferă turiştilor tot ce-şi pot dori de la o staţiune montană.

revelion-munte-7

Potrivit site-urilor turistice: „Valiug, localitate înfiinţată după 1780 de către muncitorii ce pregăteau lemnul pentru uzinele din Reşiţa, se află la o altitudine de aproximativ 600 de metri, la poalele Muntelui Semenic.  În amonte de Văliug se află lacul de acumulare Gozna, cu o suprafaţă de aproximativ 60 ha. Staţiunea a luat naştere după ce  Lacul Gozna a fost construit în anii `60, pe malul lacului începând să apară restaurante şi locuri de agreement”.

Dacă vara atracţia principală din zonă este lacul Trei Ape, iarna punctul căutat ce turişti este pârtia de schi. Acum aceasta este numai bună de sport. Stratul de zăpadă a ajuns la 30 de centimetri şi se poate schia în condiţii optime.

Facilităţile pe care vi le oferă pârtia din Văliug include telescaun, închiriere de echipament sportiv şi multă distracţie. Pentru un schi pass pentro o zi, iubitorii sportului de iarnă vor plăti 70 de lei, iar pentru 10 urcări 50 de lei. În privinţa echipamentelor sportive, unul complet de schi costă 50 de lei. Doar o pereche de schiuri vă va scoate din buzunar 25 de lei. Anul acesta la mare cătare este placa. Tot mai mulţi schiori au lăsat beţele şi au trecut la placă. Un astfel de echipament costă 30 de lei pentru o zi de închiriere.

revelion-munte-8

Nu lipsesc din peisajul montan nici pensiunile unde nopţile friguroase se petrec în faţa şemineului sau a mesei pline de bucate. Pachetele oferite conţin, de obicei, 3 nopţi de cazare, iar preţurile sunt cuprinse între 250 şi 450 de lei, în funcţie de condiţii, de Margarete sau de pretenţiile clienţilor. Cele mai multe pensiuni pregătesc pentru oaspeţii lor micul dejun, prânzul şi cina, iar pentru noaptea de Revelion gazdele pregătesc bucate specifice şi alese de sărbătoare.  Nu vor lipsi nici focurile de artificii sau muzica, astfel că noaptea dintre ani poate fi o adevărată desfătare în mijlocul munţilor ninşi.

Muntele Mic vă aşteaptă cu 5 pârtii de schi

O altă locaţie unde vă puteţi petrece seara dintre ani este Muntele Mic. La 1.800 de metri altitudine, peisajul vă fură privirea. Iar pentru cei care iubesc sporturile de iarnă locaţia este perfectă. Staţiunea pune la dispoziţia dumneavoastră 5 pârtii de schi, iar stratul de zăpadă zilele acestea este de 25 de centimetri. Aşadar, sunt condiţii ideale pentru o tură pe pârtie. Fie că preferaţi schiurile, placa sau sania, Muntele Mic este o locaţie foarte bună pentru o minivacanţă.

Staţiunea se află la 140 de kilometri de Timişoara, drumul durând între 2 ore şi 2 ore şi jumătate. Din Reşiţa, puteţi ajunge la Muntele Mic în maximum o oră şi jumătate, distanţa fiind de 70 de kilometri. Viteza de deplasare a autoturismelor trebuie însă adaptată la condiţiile meteo, iar drumul este acoperit de un strat uşor de zăpadă. Anul acesta, în decembrie, drumul a fost închis nu o dată din cauza zăpezii, aşa că vă recomandăm să verificaţi starea lui pe internet, pe site-ul Poliţiei Române, înainte de a porni la drum. Şi nu uitaţi lanţurile şi cauciucurile de iarnă!

revelion-munte-3

Muntele Mic a început să fie o staţiune turistică încă din anii 1930, când locuitorii şi-au dat seama de potenţialul zonei şi au construit mai multe cabane pentru cazarea turiştilor. La finalul acestor ani, staţiunea depăşea 2.000 de locuri de cazare. Dezvoltarea staţiunii a continuat şi după cel de-al Doilea Război Mondial. În 1962, aici a fost inaugurat primul teleshi, iar în 1976 a fost inaugurat telescaunul care face legătura cu Valea Craiu.

La Muntele Mic găsim cinci pârtii de schi. Domeniile schiabile de aici au un grad de dificultate mediu şi o lungime cuprinsă între 1.200 de metri şi 12.000 de metri.

Pârtia Borlova este împărtiţă în două secţiuni, ambele de 1.000 de metri fiecare. Are un grad de dificultate mediu, iar altitudinea de plecare este 1686 şi cea de sosire este de 1.564 de metri. Pârtia este dotată cu teleschi şi leagă Borlova I de Borlova II.

Pârtia Sub Telescaun
are un grad de dificultate mediu şi se întinde pe o lungime de 2.500 de metri. Ea porneşte de la 1.560 şi scade până la 1.150. Pârtia are telescaun.

Pârtia Nordica are acces la teleschiul Nordica şi  un grad de dificultate mediu. Ea are o altitudine de plecare de la 1780 metri până la 1150 de metri.

Pârtia Valea Soarelui are un grad de dificultate mediu şi are o lungime de 1.400 de metri, iar accesul se face cu teleschiul Felix. Are o altitudine de plecare de la 1.700 de metri, iar altitudinea de sosire este de 1.520.

revelion-munte-4

Pârtia Măloasa are un drum schiabil şi are un grad de dificultate uşor. Este cea mai lungă pârtie de pe Muntele Mic, are o lungime de 12 kilometri. Accesul se face cu telescaun, altitudinea la plecare este 1780 de metri, iar cea de sosire este 800 de metri.

Cei care vreţi să petreceţi Revelionul pe Muntele Mic trebuie să ştiţi că cele mai multe unităţi de cazare sunt deja rezervate. La hotelul din staţiune mai sunt locuri, dar un sejur de 3 nopţi vă costă 900 de lei de persoană. Acest pachet include şi masa festivă în noaptea dintre ani, la care veţi primi aperitiv, gustări, sarmale, supe şi ciorbe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.