1.2 C
Timișoara
duminică 24 noiembrie 2024

Unirea Mică, sărbătorită la Timişoara cu fanfară, depuneri de coroane, o defilare şi Hora Unirii FOTO-VIDEO

Multe oficialităţi şi puţin public, la Timişoara, duminică, 24 ianuarie, de Ziua Unirii Principatelor Române sau Unirea Mică, aşa cum i se mai spune. Au avut loc un ceremonial religios, depuneri de coroane şi o defilare, pe acorduri de fanfară.

Oficialităţile au fost prezente la manifestare, în frunte cu prefectul de Timiş Mircea Băcală şi primarul Nicolae Robu. Reprezentanţii Armatei, Ministerului Afacerilor Interne şi a altor instituţii au fost în prim plan. Şi nu a lipsit chiar şi o defilare în faţa sediului Inspectoratului de Poliţie al judeţului Timiș!

„Ziua de 24 ianuarie reprezintă pentru poporul român una din datele de referinţă. În 1859, la 24 ianuarie, s-a făcut un prim şi esenţial pas spre unificarea tuturor teritoriilor locuite de români şi s-a putut înfăptui acest lucru datorită înţelepciunii şi patriotismului unor oameni deosebiţi, unor intelectuali de marcă, unor politicieni excepţionali, mulţi dintre ei, majoritatea, participanţi la Revoluţia din 1848”, a declarat presei, cu acest prilej, primarul Nicolae Robu.

Doar câteva zeci de timişoreni au asistat, pe un frig pătrunzător, la ceremonialurile derulate cu o cadenţă militară pe bulevardul Take Ionescu, la bustul lui Alexandru Ioan Cuza. La final, oficialii şi nu numai ei au încins Hora Unirii.

Unirea Principatelor Române, cunoscută ca Mica Unire, reprezintă unirea Moldovei cu Țara Românească. Ea a fost posibilă după ce Alexandru Ioan Cuza a fost ales ca domnitor al ambelor principate, la 5 ianuarie 1859 în Moldova și la 24 ianuarie 1859 în Țara Românească.

Citeşte şi Aproape 100 de acţiuni, în ţară, dedicate Unirii Principatelor Române! Manifestări de 24 ianuarie, şi la Timişoara

1 COMENTARIU

  1. LA MULŢI ANI, DRAGI ROMÂNI!
    Majoritatea românilor îşi ,,venerează” țara doar de ziua națională, alții nici atunci, iar în ziua ce urmează mulți reiau atitudinea otrăvitoare, ignorantă şi iresponsabilă asupra acestei țări. Spunem că ne dorim să avem o țară ca ,,afară”, noi nefăcând nimic pentru asta. Am crezut într-o lume nouă, dar ce am făcut din crezul nostru? E păcat de toată risipa noastră de talent şi vitalitate. Merităm mai mult decât vor alţii să recunoască şi trebuie să ne luăm singuri partea pe care alţii ne-o refuză. Nimeni nu ne va aduce în dar identitatea moştenită din străbuni. Beneficiem de fonduri europene, dar Tovarășii aleși ne blochează accesul. În schimb, prin falși moștenitori, vin să-ţi ceară, spunând că le eşti dator. Pentru aceasta, merită să fii vigilent şi responsabil române! Dacă nu îţi vei gestiona responsabil clipa, îţi vei refuza singur veşnicia. Oricum indiferent de ce ar fi, dragi români de orice etnie şi de pretutindeni, nu stați şi vă întrebați ce poate face România pentru voi, întrebați-vă ce puteți face voi pentru România! Voi sunteți România! La mulţi ani, dragi români, oriunde v-aţi afla!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Liderul PSD Timiș și-a exercitat dreptul la vot cu optimism

Președintele Consiliului Județean Timiș, Alfred Simonis, a ajus la seția de votare din cadrul școlii gimnaziale numărul 30 din zona Soarelui la ora 11....

Liberalul Marilen Pirtea a votat „pentru ca educația să reseteze societatea”

Președintele liberalilor timișoreni a votat în această dimineață pentru turul întâi al alegerilor prezidențiale la secția de vot din incinta Liceului Teoretic „William Shakespeare”...

Citește și :