La Timişoara au avut loc, săptămâna trecută, o serie de cutremure. Din fericire, acestea au fost controlate, fiind provocate de specialişti de la Universitatea Politehnica în cadrul Centrului de Cercetare pentru Mecanica Materialelor şi Siguranţa Construcţiilor al Facultăţii de Construcţii.
Cutremurele au fost generate în vederea verificării experimentale a modului în care se comportă structurile din oţel la acţiunea seismică. Experimentul inedit face parte dintr-un amplu proiect internaţional în care Universitatea Politehnica din Timişoara, alături de alte mari universităţi şi centre din Europa, se ocupă de standardizarea proiectării şi procedurii de execuţie a îmbinărilor metalice.
„Codurile moderne de proiectare antiseismică impun ca performanța seismică a îmbinărilor grindă-stâlp a cadrelor necontravântuite din oțel să fie demonstrată prin încercări experimentale. Cu toate că aceste încercări experimentale sunt în general justificate pentru proiectele importante, îngreunează proiectarea construcțiilor obișnuite, datorită timpului și resurselor financiare suplimentare necesare. O soluție la această problemă o constituie îmbinările precalificate, care reprezintă soluții uzuale în practica inginerească, pentru care sunt elaborate procedee de calcul detaliate, iar performanța cărora este validată prin încercări experimentale pentru o plajă relevantă de tipo-dimensiuni. Folosirea îmbinărilor metalice precalificate este deja o practică comună în Statele Unite și Japonia, lipsind însă la nivel european”, a precizat Dan Dubină, coordonatorul proiectului.
În cadrul proiectului implementat la Universitatea Politehnica din Timişoara se va desfășura un amplu program experimental bazat pe analize teoretice și numerice care are ca scop standardizarea îmbinărilor pentru a putea fi folosite ușor de proiectanți în aplicațiile practice.