Hoţii au o nouă metodă ca să scape nepedepsiţi. Nu mai golesc casa victimei de toate obiectele de valoare: se mulţumesc cu mai puţin, şi fac şi curăţenie atent în urma lor, pentru ca proprietarul să nu-şi dea seama că locuinţa i-a fost prădată. Nu pleacă nici cu toţi banii pe care-i găsesc în case: iau doar jumătate din sumă. În lipsa unor urme de efracţie, când victima îşi dă seama că îi lipsesc bani, sfârşeşte, de cele mai multe ori, prin a da vina pe copil sau pe partenerul de viaţă.
Mai nou, hoţii folosesc chei false potrivite şi nu sparg yala pentru că nu vor să lase niciun semn că în casă au intrat musafiri nepoftiţi. Acţionează doar atunci când sunt siguri că nimeni nu-i va vedea.
Sergiu Dangulea, specialist în sisteme de securitate: „Caută lucruri ascunse, de obicei fură bijuterii sau bani şi nu le iau toate, mai lasă acolo din ele. După aceea părăsesc locuinţa şi încuie la loc, astfel proprietarii când ajung acasă nu îşi dau seama că au fost jefuiţi. Dau vina pe prieteni, pe bonă, pe menajeră, se ceartă între ei, dau vina unul pe altul.”
De cele mai multe ori, victimele evită să depună plângere şi de multe ori trec săptămâni, dacă nu chiar luni întregi până înţeleg că au fost jefuiţi. Când ajung la poliţie, mare parte din probe s-au pierdut deja.
Păgubit: „Cunosc psihologia oamenilor, cam ştiu cum acţionează, oamenii în general, unde îşi ascund banii şi faptul că nu iau toţi banii? Eeee și eu am pățit așa ceva de la colegi de serviciu… Tu te verifici în general ai bani azi o bancnotă, două și nu stai să numeri și descoperi mai târziu.”
Păgubit: „Banii i-am ținut sub canapea, hoții au aflat de la o bătrână care avea grijă de fata mea că dețin bani cash în casă, norocul meu că cu o zi înainte îi depusesem la bancă.”
Din momentul în care intră În locuinţă hoţii nu mişcă în niciun fel obiectele faţă de felul în care au fost ele aşezate. Au informaţii precise şi se îndreaptă direct spre dulapul în care se află banii. Ei bine, odată ajunşi aici au grijă să nu fure în niciun caz toată suma.
Specialiştii spun că metoda e folosită de aproximativ un an şi sunt deja câteva sute de cazuri în toată ţara, cele mai multe în Bucureşti.
Bogdan Ghebaur, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei: „În primele zece luni ale acestui an, în Capitală au fost înregistrate aproximativ 1.500 de furturi din locuinţe, dintre acestea în jur de 500 sunt prin împrietenire.”
În sectorul 3 au fost sparte cele mai multe locuinţe, 387, doar în primele zece luni ale acestui an. Şi în sectorul 1 hoţii au prădat 270 de apartamente şi vile. Cele mai puţine spargeri au fost în sectorul 2, 210.
Sursa: DIGI24.ro