După ani întregi în care a încercat să bată la uşile autorităţilor locale de la Piteşti şi după multe înfăţişări în instanţă, actorul Sebastian Papaiani a murit fără să-şi vadă câştigat dreptul asupra proprietăţilor confiscate abuziv familiei sale în perioada comunistă.
Abia după ce actorul s-a stins, ANRP i-a transmis punctajul în baza căruia i se va calcula o despăgubire.
Cetăţean de onoare, doar cu numele, al judeţului Argeş, Sebastian Papaiani a fost, timp de peste două decenii, într-un război tăcut cu autorităţile locale de la Piteşti, care au dat numele său unui cinematograf local (închis luna aceasta de RADEF, odată cu mai multe cinematografe din ţară) dar nu i-au dat o bucată de teren în schimbul suprafeţei care a aprţinut familiei sale, pe care nu i-au mai putut-o restitui în natură, nici măcar parţial, sub pretextul că pe respectivul teren s-au amenajat o parcare şi o alee.
“N-au reuşit să-i rezolve dreptul lui, moştenirea lui de la părinţi, câtă vreme a fost în viaţă. Piedicile au fost de la Piteşti. Nicioadată n-a găsit înţelegere acolo. Mi-amintesc că odată a solicitat nişte hărţi şi i-au pus la dispoziţie, în bătaie de joc, unele de la 1930, deşi tatăl lui, socrul meu, cumpărase proprietatea prin 1946. I-au propus, apoi, tot în bătaie de joc, ca să-i închidă gura, un teren într-o lizieră, într-o vie, la marginea oraşului, deşi soţul meu se născuse la Piteşti, în centru, pe strada Crinului. După ce Bică (nr. Sebastian Papaiani) s-a stins, mi-a venit o înştiinţare de la Fondul Proprietatea în care i se calculau, în sfârşit, nişte puncte de despăgubire. Suma care reiese după punctaje e dezamăgitoare, pur şi simplu… Dar nu mai vreau să fac nimic, pentru că nu mai are sens să lungesc povestea asta cu procese şi demonstraţii. Soţul meu a murit cu dreptatea în mână”, a mărturisit Marcela Papaiani, citată de Adevărul.
Şeful ANRP George Băeşu a explicat în emisiunea La Ordinea Zilei de ce a durat atât până când Sebastian Papaiani să fie despăgubit.
„Dosarul domnului Papaiani a fost finalizat în august şi cu decizia transmisă în octombrie moştenitorilor săi. A fost înregistrat la ANRP în 2009, toate lucrurile cu cererile la primărie şi ulterior până a ajuns la ANRP le cunoaştem, dar nu cred că fac obiectul. Între 2009-2011, au fost circa alte 15 mii de dosare în faţă, între 2011 şi 2013 nu s-au soluţionat dosare. Iar noi am ajuns la acest dosar în 2015. A trebuit completat cu nişte documente. De abia în luna august s-a putut intra în comisie şi a se da despăgubirile. După 45 de zile am transmis familiei, dar domnul Papaiani nu mai era”.
Sursa: antena3.ro