Cei 60 de migranţi prinşi la Jimbolia pun în alertă Ungaria. Problema gardului metalic la frontiera cu România, repusa pe tapet

155

Ungaria este pregătită să construiască imediat un gard de-a lungul frontierei comune cu România în cazul în care imigranţii schimbă ruta, avertizează ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto.

În contextul în care Austria şi Slovenia au luat măsuri pentru blocarea tranzitului extracomunitarilor, Peter Szijjarto a atras atenţia că există riscul ca imigranţii să încerce să ajungă în Occident prin Grecia, Bulgaria şi România.

Astfel, România riscă să devină una din principalele rute pentru tranzitul imigranţilor în 2016, a sugerat Szijjarto.

După anunţul prinderii celor 60 de migranţi la graniţa de vest a României, Ungaria se teme de un aflux de refugiaţi care ar putea veni din România.

„Dacă va fi necesar să construim un gard la frontiera cu România, suntem pregătiţi să facem acest lucru de pe o zi pe alta”, a declarat şeful diplomaţiei ungare.

Janos Lazar, şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, afirma în noiembrie 2015 că Guvernul Ungariei are un plan pentru construirea unui gard metalic la frontiera cu România, urmând să fie activat în caz de necesitate.

„Guvernul Ungariei are un plan pentru construirea unui gard metalic la frontiera cu România, dacă va fi necesar. Aceasta va fi o măsură de ultim resort, dar suntem pregătiţi şi avem capacitatea de a ridica un nou gard metalic într-un interval scurt”, preciza oficialul ungar.

În contextul valului de imigranţi extracomunitari, Ungaria a construit deja garduri metalice la frontierele cu Serbia şi cu Croaţia, semnalând de mai multe ori că ar putea lua măsuri similare pe segmente ale graniţei cu România. Autorităţile ungare au anunţat în septembrie 2015 intenţia de a construi un gard metalic pe un segment de 70 de kilometri al frontierei cu România, în contextul în care imigranţii s-ar putea infiltra pe la capătul barierei construite la graniţa ungaro-sârbă.

Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, declara pe 15 septembrie că „gardul ar urma să înceapă de la punctul frontierei dintre Ungaria/Serbia/România şi să continue pe o distanţă rezonabilă dacă presiunea migraţiei se mută spre România”. Gardul construit de Ungaria de-a lungul graniţei sârbe se termină în zona localităţii ungare Kübekháza, situată la frontiera cu Serbia şi cu România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.