Numele României a fost menționat recent într-un document al poliției poloneze ca fiind implicată în traficul cu medicamente contrafăcute. Informația a fost difuzată de agențiile străine de presă după ce biroul central de investigație al poliției poloneze a reușit închiderea unei fabrici clandestine de medicamente falsificate.
O reţea care se ocupa de comercializarea online a medicamentelor contrafăcute a fost anihilată şi de poliţiştii români. Un europarlamentar român, Daniel Buda, membru în cadrul Comisiei pentru Afaceri Juridice din Parlamentul European, a interpelat Comisia Europeană pe această temă.
„Industria farmaceutică din Uniunea Europeană înregistrează pierderi de aproximativ 10 miliarde de euro pe an cauzate de comercializarea medicamentelor contrafăcute. În plus, efectele negative ale acestei activități ilegale se reflectă și asupra veniturilor publice din Uniune, semnalându-se o pierdere de 1,7 miliarde de euro pe an. Piața medicamentelor contrafăcute însumează 4,4% din vânzările legale ale sectorului farmaceutic din Europa. Pe lângă aceste pagube de natură financiară, comercializarea medicamentelor contrafăcute conduce și la pierderea a 38.000 de locuri de muncă în acest sector. Astfel, medicamentele contrafăcute sunt vândute cu precădere prin intermediul mediilor on-line, cetățenii Uniunii fiind expuși la o serie de riscuri derivate din tratarea cu medicamentele contrafăcute. Care sunt instrumentele de care dispune Comisia pentru a îmbunătăți trasabilitatea medicamentelor în vederea asigurării unui nivel înalt de protecție a sănătății consumatorilor?“, a notat europarlamentarul român.