Câțiva entuziaști ai Banatului, ca întreg de trăire, au pornit la drum cu o idee interesantă. Istoria locală a locurilor nu prea este cunoscută decât în mică măsură și de puțină lume. S-a pornit de la constatarea simplă că un copil de școală știe mult mai multe despre Ștefan cel Mare sau despre Mihai Viteazul decât despre oricare dintre personajele ce au marcat meleagurile lui natale. Tineretul stie mai multe despre Sergiu Nicolaescu sau Andreea Esca decât despre Pavel Chinezu.
„Vina” este împărțită în proporții diferite între sistemul de învățamânt stufos, ce încearcă să umple capul elevului cu cât mai multe date, o bună parte inutile dar și familiei ce nu știe ce să ceară de la școală.
Ideea a pornit de la istoricul Zoran Marcov, proaspătul șef al secției de istorie al Muzeului Național al Banatului și de la profesorul Marcel Tolcea, ca reprezentant al Fundației Popular Europene de Strategii Sociale, Economice și Culturale. Dânșii vor să scoată în evidență personalitățile din toate domeniile ce și-au legat soarta în vreun fel de istoria locurilor. În opinia lor, istoria nu este doar cea a datelor administrativ-politice, ci a oamenilor reali ce au influențat comunitățile lor. Personalitate este oricine a marcat din punct de vedere istoric, ştiinţific, cultural, politic sau chiar sportiv istoria Banatului.
Conform proiectului, se vor scrie scurte texte interesante ce vor pătrunde în spațiul public. Pentru lansarea lor se vor folosi metode mai puțin folosite ca: recurgerea la happening-uri cu studenți-actori, heralzi ce anunță cu bătăi de tobă diverse evenimente. Se va apela și la afise expuse în cele mai circulate locuri chiar și în mijloacele de transport. Aceste serii de mici evenimente nu se vor adresa neapărat publicului avizat ci mai cu seamă curioșilor ce vor să afle mai multe. Toată acestă emulație de valori puse în fața cetățeanului vor duce în timp la crearea unei identități locale cât mai pregnante și distinctive în același timp.
O altă activitate ce se va alătura acestui proiect vor fi și concursurile școlare în care se va încuraja scrierea de mici bucăți literare despre teme locale și nu doar memorizarea de cuvinte predefinite. Inițiativei de cultivare a identității locale se alătură Consiliul Județean Timiș cu fonduri destul de consistente și Primăria municipiului cu infrastructura necesară.