2.2 C
Timișoara
sâmbătă 23 noiembrie 2024

Orice persoană cu abilități de conducere poate fi managerul unui spital, în urma unei hotărâri de guvern. Ce părere au medicii timișoreni despre noile reglementări din sănătate? VIDEO

Guvernul a adoptat miercuri o Ordonanță de urgență, care aduce schimbări importante în privința selectării managerilor unităților sanitare publice, prin eliminarea restricțiilor privind participarea la concurs și deschiderea competiției în selectarea celor mai competenți directori.

Prin această ordonanță de urgență se lărgeşte sfera persoanelor care pot ocupa această funcţie. De acum, selecția managerilor se poate face și din rândul altor categorii de specialişti cu experienţă şi abilităţi de conducere dovedite. Până în acest moment, exista obligaţia managerilor din spitalele clinice de a fi cadru universitar sau medic primar. Această măsură îngrădea în mod nejustificat accesul la această funcţie, cu consecinţe negative în procesul de selecţie pentru ocuparea acestei funcţii şi în desfășurarea activității de management, transmite Ministerul Sănătății.

Managerul Spitalului Județean din Timișoara, Marius Craina, vine cu următoarea opine, în ceea ce privește funcția managerială din cadrul unei instituții sanitare.

Din punctul meu de vedere, dacă se respectă regulile concursului, cred că poate oricine să participe la concurs. Vin cu o situație concretă: Dacă eu aș avea un copil, absolvent de Medicină, și ar veni momentul să se angajeze sau să participe la o funcție de conducere în Spitalul Județean, de ce să nu aibă aceleași drepturi ca și ceilalți? Sunt de părere că regulile concursului trebuie să fie foarte stricte și respectate. Este foarte important, atunci când ocupi o funcție de conducere, să fi stăpân pe domeniul pe care urmează să îl manageriezi. Ca și manager al unui spital trebuie să termini o facultate de Medicină și să ai cunoștințe foarte bine dobândite în domeniu. Doar așa poți să demonstrezi eficiență în domeniul pe care îl conduci. Nu văd cum s-ar realiza o funcție de conducere într-un domeniu în care nu ai noțiunile de bază. Cum ar fi ca un medic să conducă o bancă sau un expert în domeniul bancar, un spital?”

Un alt aspect vizat de către Ministerul Sănătății, în reforma sanitară, este faptul că un manager sau membri comitetului director nu vor avea voie să primească finanțare pentru activităţile didactice sau de cercetare ştiinţifică din partea furnizorilor de bunuri şi servicii ai spitalului. Toate acestea s-au discutat în hotărârea de guvern, urmând ca mai apoi să fie transmisă ordonanța.

În sistemul de sănătate sunt numeroase probleme. Nu cred nici pe departe că pe primul loc se află faptul că managerul spitalului desfășoară activitate medicală, chirurgicală sau didactică de cercetare. Este adevărat că dintr-un program de 8 ore, câteva ore necesită și acest timp de activitate. Însă, managerul are un contract pe care trebuie să îl finalizeze. Este datoria lui să își calculeze orarul și modul de lucru, astfel încât să ducă la îndeplinire acel contract. Fiecare manager trebuie să aibă un anumit plan, o strategie. Faptul că noi, ca manageri, desfășurăm activitate didactică și avem 4 ore de curs pe săptămână, nu reprezintă o cantitate de timp pe care un manager nu ar putea să o gestioneze foarte bine. Să ți se îngrădească activitatea didactică reprezintă o îndepărtare a managerului de tot ce înseamnă activitate didactică. Astfel, începi să te îndepărtezi și să nu mai fi la current cu tot ce este nou, cu ultimele noutăți în domeniul medical. Aceste aspecte sunt imposibil de recuperat. Să nu uităm că funcția de conducere este pentru toți o funcție temporară. Funcția de cadru didactic durează zeci de ani, declară Marius Craina, managerul Spitalului Județean din Timișoara.

Faptul că un chirurg nu va mai avea voie să opereze câțiva ani, cât timp deține funcția de conducere a unui spital, reprezintă un mare risc pentru acesta, punând cariera sa în pericol. El trebuie să performeze continuu în actul medical. Interzicerea operațiilor va avea efect și asupra pacienților. Aceștia nu vor mai beneficia de tratamentul și profesionalismul medicului, aflat la conducere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Misiunea economică a CCIA Timiș în Canada și SUA, continuare de succes a internaționalizării afacerilor românești

În perioada 04 - 15 noiembrie a.c., CCIA Timiș a organizat o misiune economică multisectorială la Montréal și New York, dedicată întăririi relațiilor comerciale...

Unul dintre cei mai cunoscuți soliști rock din România va cânta printre îngeri…

Gabriel Cotabiță, unul dintre cei mai cunoscuți cântăreți de muzică ușoară și pop-rock din România, s-a stins din viață. Gabi Cotabiță s-a dus printre...

Citește și :