Din datele puse la dispoziţie de Colegiul Medicilor din România rezultă că, într-adevăr, avem peste 20.000 de medici plecaţi în Occident după Revoluție. Dacă luăm drept etalon suma de 100.000 de euro, cheltuită de statul român în specializarea unui medic, timp de 18 ani, până ce acesta se construiește ca un profesionist al medicinei, rezultă peste două miliarde de euro cheltuiţi pentru formarea celor care acum profesează în alte ţări. Am încercat, cu profesorul Dorin Săndesc, să purtăm discuţii cu reprezentanţii Uniunii Europene, ai Comisiei Europene şi le-am explicat situaţia aceasta. Nici măcar în primul exerciţiu financiar nu s-au deschis linii de finanţare pe infrastructură, în mod direct, pentru sănatate.
Cu alte cuvinte, Uniunea Europeană, după ce ne-a luat 20.000 de medici specialişti, nu a avut bunul simţ de a deschide linii de finanţare pentru a face, de pildă, 20 de spitale regionale dotate la nivel înalt. De ani buni, tot auzim marota cu cele trei spitale regionale, care se vor construi, cândva. În acest context este clar că vorbim de o politică medicală, în raport cu care noi nu am reacţionat cum ar fi trebuit.
Asta este una din cauzele dezastrului din sănătate. A doua cauză este însuşi sistemul de sănătate, care nu este generator de situaţii satisfăcătoare pentru membrii săi. Eu nu ştiu cât de încântaţi sunt procurorii, de pildă, care lucrează la DNA. Probabil, le place să verse sânge în jurul lor. Nu ştiu cât de încântaţi sunt judecătorii, când dau cu ciocanul şi condamnă, dar eu vă spun că medicii au un grad redus de satisfacţie profesională. Asta pentru că activitatea medicală a ajuns să fie stigmatizată. Citeam zilele trecute două ştiri. Una dintre ele spunea că, la Arad, un şef de secţie de la Psihiatrie face experienţe pe cobai-umani şi, astfel, i-ar fi nenorocit pe aceștia, ca urmare a medicamentelor administrate, care i-au făcut să moară în chinuri. De fapt, era vorba despre nişte studii clinice, în timpul cărora, îndeobște, se testează diverse medicamente pe pacienţi. Eu nu spun că zona aceasta este perfect albă, sau cu nuanţe gri, dar orice medicament nou care este scos pe piaţă are nevoie de această testare.
Altă informaţie controversată: rezultatele extraordinare pe care le-a avut introducerea unui medicament inovator în tratamentul pentru hepatita C, care a înlocuit tratamentul cu interferon foarte scump şi cu rezultate benefice în cam 30 la sută din cazuri, plus cu efecte secundare importante. Noul medicament, care are rezultate în peste 90% din cazuri este de trei ori mai scump. În fine, o altă ştire se referă la o firmă care producea o moleculă într-un studiu de acest gen, implicată într-un scandal dezvăluit de procurori prin intermediul mass-media. Acum, compania dă statul român în judecată pentru defăimare şi am devenit pasibili să suportăm plata unei sume de bani considerabile, ca urmare a felului degradant în care a fost tratată firma de către instituțiile de forță ale statului român.
Cireașa de pe tortul dezastrelor din sistem este, în esență, sistemul asigurărilor de sănătate, care este anchilozat într-un tipar din care, de peste 25 de ani, nu a putut ieşi. Pledoaria mea este, din această perspectivă, în favoarea introducerii, de urgență, a sistemului privat de asigurări medicale pentru cei care pot să plătescă în plus, astfel încât măcar acești pacienți să poată beneficia de servicii similare celor din Uniunea Europeană.
prof.dr. Florin Bîrsășteanu, președintele Societății de Radiologie și Imagistică Medicală din România
Este absolut incantator ca dl Birsasteanu declara ca dezastrul din sanatate poate fi evitat.
Dnia sa este un „intim” al PSD. A fost deputat PSD in . Este aparent, lo and behold, doctor profesor universitar… deci si din acest punct de vedere intim cu sistemul de invatamant si cel de sanatate.
Sa ne uitam putin la asta.
1. Ca si deputat in partidul care avea o puternica reprezentare in forul legislativ al tarii, ce a facut ca sa nu se ajunga la copii arsi?, la HexiPharma?, la infectii nosocomiale? cu sobolani, soareci, insecte?
La dezastrul din sanatate? Si lucrurile enumerate nu sunt lista completa. Nimic. Nimic pe ce se poate pune mana.
2. Ca profesor universitar ce a facut dnia sa ca ce se intampla in Educatie sa nu se fi intamplat? Si din nou observam ca nimic.
Acum dl Birsasteanu vine si spune ca dezastrul din sanatate poate fi evitat, cu presupozitia ca daca este ales, dnia sa stie ce trebuie facut, ca dezastrul sa fie evitat si corectii facute.
Se spune ca este culmea dementei sa faci acelasi lucru si astepti rezultate diferite; si deci se pune intrebarea…. daca nu a facut pana acum nimic (well decat a luat banii de parlamentar, in opinia mea pe degeaba) de ce ar fi din nou ales?
De ce oricare din PSDisti ar fi ales? De ce oricare din PSDisti ar mai fi in vreo functie publica de raspundere?
Nu se vede clar rezultatul activitatii lor?
Daca aveau ceva constructiv de oferit nu credeti ca ar fi facut-o deja? Ce pot acesti oameni sa ofere? Nimic.
Deci dniile lor trebuie dati jos de peste tot de unde sunt si inlocuiti cu persoane care chiar pot avea on rezultat non-zero si pozitiv, in Sanatate in Educatie, in orice alt domeniu.