Hramul unei biserici este prilej de mare sărbătoare în comunitățile sătești de pe la noi. În Banat i se mai spune rugă, iar obiceiurile legate de praznic se păstrează bine încă în majoritatea satelor. Cu cât sunt mai izolate cu atât sunt mai fruste și naturale jocurile și cântările ce însoțesc praznicul.
De câteva decenii se observă o revenire a tradițiilor de la sate și în cartierele orașului, unde au cam început să se piardă în epoca de aur. Una din cele mai noi dar și viguroase comunități se află în cartierul Blașcovici, mărginit de Ronaț și liniile ferate ale Gării de Nord.
De câțiva ani, la inițiațiva unor cetățeni de mare angajament, în cartier a apărut și o mică biserică. Mai este mult de lucru la ea dar arată o activă viață spirituală a locuitorilor. Până acum zece ani nici biserică nu exista aici, după cum povestește preotul paroh George Moșneguțu. La insistențele locuitorilor, majoritatea oameni în vârstă (în acea perioadă) ce nu prea puteau să se deplaseze până la biserica din Mehala, a apărut ideea de a se rupe de alte parohii și de a deveni un cartier separat chiar și duhovnicește. Primi doi ani, părintele a slujit în biserica din Ronaț. Până au reușit să obțină un teren viran. Din acel moment, chiar fără nimic construit, au slujit liturghiile sub cerul liber. Uneori se foloseau de un mic cort de plastic.
Acum, cu multă muncă voluntară a locuitorilor și fără bani de la autorități, au o mică dar foarte frumoasă biserică din lemn și multe planuri mari pentru viitor. Între timp si populația a mai întinerit cu noii veniți.
Zilele cartierului s-au întins pe durata a două zile de petrecere pentru cei mari și mici. Profesorul Gheorghe Stăiculescu, președintele consiliului consultativ de cartier, își aduce aminte cum cu zece ani în urmă nu era nimic decât un teren gol și mult entuziasm. Ruga s-a ținut de atunci neîntrerupt. An de an, evenimentul a prins amploare. Iată ca anul acesta deja au un program bine închegat, cu oaspeți de seamă și artiști cunoscuți ce vor anima petrecerile.
La început a fost doar prilej de distracție pentru tineret. Acum au și oaspeți veniți cu formațiile artistice din alte comune din judet. Ca în fiecare an de ziua Sfinților Arhangheli Milhail și Gavril, există câte un moment special dedicat copiilor.
Nici anul acesta nu a lipsit acest eveniment special, nemaigăsit în alte părți. În biserica arhiplină, după cuvenita liturghie de duminică, a avut loc un moment emoționant. Cei peste cincizeci de copii ai cercul de pictură de pe lângă biserică au fost premiați cu cadouri consistente formate din carti, dulciuri dar în special materiale necesare lor: culori, pensule, creioane și alte rechizite necesare micilor pictori.
Diaconul George Giurgiu, venit de nici un an în această parohie, a crezut că trebuie să-și împartă harul cu care este înzestrat și să predea celor mici tainele desenului și chiar ale picturii. Cercul de pictură a devenit deja celebru și aici vin copii de la vârstă preșcolară până la cei de zece ani din tot orașul. Unii doar se joacă, alții iau totul în cel mai serios mod și se străduiesc să aplice pe carton și lemn tot ce învață de la dascălul lor. Rezultatul muncii lor este arătat tuturor într-o expoziție ad-hoc chiar pe pereții bisericii. Fondurile pentru premiere au venit de la Primărie dar și din donații particulare adunate de voluntarii consiliului de cartier.
Ruga din acest an a avut de toate pentru toate vârstele: sărbătoare câmpenească în parcul din mijlocul cartierului. Slujba tăierii colacului. Nu a lipsit nici alaiului de la biserică până la parc. Au fost chiar și discursuri dar mult mai scurte și la obiect.
În prima seară programul artistic a fost susţinut de binecunoscutul ansamblul folcloric „Timişul”- tineret cu participarea soliştilor vocali Alexandra Ciota, Vlad Văcaru, Georgiana Achim, Denis Hiliţean, Patricia Pepa, Florica Nicoli.
Dar ziua de duminică a fost cu adevărat petrecea cea mare. Programul artistic a început cu oaspeții veniți de la ansamblurile folcloric din comunele Chevereșul Mare și din Peciu Nou. Mai nou înființatul ansamblul „Pusta Banatului” a încântat publicul cu piesele interpretei Dolores Dongea.
Seara s-a încheiat apoteotic cu prestația ansamblului „Timişul” al Casei de Cultură a Municipiului. Au scos lumea la hore și jocuri soliştii vocali Carmen Popovici Dumbravă, Doriana Talpeş, Ancuţa Fleşeriu, Maria Borțun Popescu, Camelia Miuţescu, Miruna Lazea, Dumitru Stoicănescu, Cornel Brici, Denis Bizău.