Toată ziua de vineri, la Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara a fost mare forfotă. Zeci de medici din toată zona de vest a țarii dar și unii veniți mai de departe au umplut amfiteatrele spitalului. Conducerea unității medicale, împreună cu grupul de lucru „Cardiologie de Urgență” al Societății Române de Cardiologie, au crezut că este necesară o aducere la zi a specialiștilor cu cele mai noi tehnologii și metode de intervenție într-un domeniu de înaltă specializare în care pe plan mondial apar aproape zilnic noutăți.
Cursul „Tratamentul de urgență al pacientului acut dezechilibrat” este extrem de necesar în condițiile în care la noi în țară se remarcă o puternică creștere a problemelor cardiace la populații de cele mai felurite categorii. Îngrijorator este că pacienți cu vârste din ce în ce mai tinere au boli coronariene tot mai grave. Este total ieșit din normalitate să apară cazuri de infarct la tineri aflați în jurul vârstei de 30 de ani.
Din păcate țara noastră se situează pe locuri fruntașe în Europa la aceste patologii. Fără măsuri de prevenție serioase și la scară cât mai mare nu se va putea controla acest fenomen. Acolo unde autoritățile s-au implicat foarte puternic cum ar fi Danemarca sau Finlanda, în câteva zeci de ani se văd rezultatele. Numărul bolnavilor a scăzut semnificativ.
Conferințele de specialitate s-au adresat tuturor medicilor rezidenți, specialiști și primari cardiologi din zona de vest a țării. Au conferențiat o serie de personalități ale cardiologiei românești cum ar fi dr. Gabriel Tatu-Chițoiu – președintele Societății Române de Cardiologie, prof. dr. Lucian Petrescu, conf. dr. Diana Tint, dr. Valentin Chioncel, conf. Dr. Călin Pop, conf.dr. Antoniu Petriș dar și alții.