Parlamentarii și primarii cu dosare penale, loviți în plin! Ce soartă îi așteaptă!

1431

Parlamentarii și primarii care vor fi condamnați în timpul mandatului ar putea fi puși să plătească organizarea alegerilor, potrivit unui proiect de lege ce va fi depus în Parlament.

Parlamentarii vor să limiteze accesul în funcțiile de primari sau parlamentari celor care candidează deși sunt la un pas să fie condamnați și vor primi pedepsele în timpul mandatului. Concret, un proiect de lege ce va fi depus în Parlament prevede ca acei candidați care vor fi condamnați în timpul mandatului să fie puși să suporte costurile organizării alegerilor.

Astfel, un primar condamnat va trebui să plătească din propriul buzunar întreaga organizare a alegerilor pentru viitorul edil al localității respective. În cazul parlamentarilor, aceștia vor plăti costul alegerilor de la data la care au fost aleși.

Achitarea costurilor generate de organizarea alegerilor anticipate ar urma să fie făcută printr-un ordin emis de prefect, în baza calculului întocmit de unitatea administrativ-teritorială în care a activat primarul al cărui mandat, ordinul prefectului constituind titlu executoriu.

Partidul sau alianţa politică/electorală care au propus candidatul vor avea obligaţia, sub sancţiunea respingerii înregistrării candidaturii, să prezinte o declaraţie semnată de liderul partidului sau persoanele împuternicite sa reprezinte alianţa, prin care să confirme că au cunoştiinţă de de situaţia juridică a candidatului şi se obligă ca să suporte cu candidatul propus toate costurile generate de alegerile anticipate, dacă acesta va fi condamnat, potrivit proiectului de lege.

Proiectul de lege a fost inţiat de deputaţii independeţi Viorel-Ionel Blăjuţ, Mihai Deaconu, Daniel Fenechiu şi Răzvan-Ionuţ Tănase.

„O mulțime de aleși locali sau parlamentari candidează cu toate că au dosare în curs. Nu este corect ca românii să plătească din nou alegerile de primari acolo unde edilul este destituit din cauze penale. Totodată nu este corect nici ca un parlamentar să candideze știind că are probleme penale. Dacă în timpul celor 4 ani de mandat este condamnat, atunci va plăti costul alegerilor de la data în care el a ieșit parlamentar. Nici președintele țării nu ar trebui exonerat de lege. Cum acesta poate fi acuzat și condamnat doar pentru trădare națională, în acest caz va plăti și el alegerile care urmează”, spun iniţiatorii proiectului de lege.

Potrivit legilor actuale, organizarea alegerilor este suportată din bugetul de stat. Alegerile locale de anul acesta au costat 350 de milioane de lei, în timp ce pentru alegerile prezidențiale din 2014, Guvernul a alocat 192,4 milioane de lei.

Foto: Jurnalistii.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.