-0.9 C
Timișoara
duminică 19 ianuarie 2025

Stop crimelor asupra jurnaliștilor! Azi e ziua Încheierii Impunității împotriva celor care slujesc informația dar Carașul nu se aliniază

Federația Internațională a Jurnaliștilor (FIJ) a provocat, miercuri, guvernele din întreaga lume să dea dovadă de voință politică în lupta împotriva impunității pentru violență asupra mass-media profesionistă din lume. Ziua internațională de încheiere a impunității pentru crime împotriva jurnaliștilor (International Day to End Impunity for Crimes against Journalists – IDEI) este marcată în 2 noiembrie.

”În cadrul celei de-a 68-a sesiuni, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a adoptat Rezoluția A / RES / 68/163, prin care a proclamat 2 noiembrie ca Ziua internațională de încheiere a impunității pentru crime împotriva jurnaliștilor, spune jurnalistul reșițean Mario Balint, corespondent special al Radio România Actualități, ziarist de conflict și promotor fervent al unei culturi de securitate individuală și colectivă pentru jurnaliști. Documentul încuraja statele membre ONU să pună în aplicare măsuri concrete de combatere a impunității. Data a fost aleasă pentru a comemora asasinarea a doi jurnaliști francezi în Mali, care a avut loc la 2 noiembrie în 2013. În ultimul deceniu, mai mult de 700 de jurnaliști au fost uciși, acești nefăcând altceva decât să pună la dispoziția publicului știri și informații. Și este îngrijorător faptul că doar unul din zece cazuri comise împotriva lucrătorilor mass-media în ultimii zece ani a condus la o condamnare, potrivit ONU. Impunitatea încurajează autorii crimelor și, în același timp, induce o stare de nepăsare în cadrul societății. Impunitatea generează impunitate și alimentează un cerc vicios”.

„O astfel de impunitate adâncește teama în rândul jurnaliștilor și permite guvernelor să exercite cenzura. Trebuie să facem mai multe pentru a combate această tendință și să ne asigurăm că jurnaliștii îşi pot exercita meseria în mod liber. Jurnaliștii nu trebuie să se angajeze în auto-cenzură, deoarece se tem pentru siguranţa lor”, afirma Secretarul General al ONU, Ban KI-Moon.

Rezoluția ONU privind Ziua internațională de încheiere a impunității pentru crime împotriva jurnaliștilor condamnă toate atacurile, hărţuirea în justiţie și violența împotriva jurnaliștilor și a lucrătorilor mass-media. În plus, actul solicită statelor să promoveze un mediu sigur și favorabil pentru jurnaliști pentru a-și desfășura munca în mod independent și fără interferențe nejustificate.

”Dacă eforturile de a limita libertatea de exprimare sunt considerate crime, atunci judeţul Caraş-Severin este campion la tentative de ”crimă” împotriva jurnaliştilor, susține Mario Balint. Daniel Stanciu, Victor Nafiru şi Sergiu Taban, jurnaliști reșițeni, sunt hărţuiţi în justiţie pentru „prejudicierea imaginii şi reputaţiei” unor doamne, în dosare distincte, şi li se cer sume fabuloase drept daune morale. De-a lungul timpului, jurnaliştii au scris despre procese împotriva unor personaje cunoscute din judeţ, acuzate de corupţie, dar şi despre contradicţiile din sentinţe şi articole ce vizau magistraţi. În urma unor astfel de articole, două judecătoare s-au simţit lezate, au considerat că le-a fost adus un prejudiciu de imagine şi reputaţie şi pe cale de consecinţă au chemat în judecată Express de Banat şi pe directorul acestuia, jurnalistul Dani Stanciu, cerând daune morale parţiale de … patru miliarde de lei vechi! Procesul este pe rol la Tribunalul Bihor! Dintr-un calcul sumar, cuantumul salariului mediu pe economie în România pe 20 de ani! Jurnalistul Victor Nafiru, redactor şef al ziarului online Argument, a luat apărarea colegilor de la Express de Banat şi acum este chemat în judecată alături de Dani Stanciu, cu acelaşi cap de acuzare şi aceleaşi daune morale: patru miliarde! Sergiu Taban şi cotidianul online Reper24, a fost chemat în judecată de un manager al unei instituţii publice, pentru aceeaşi faptă: lezarea onoarei, imaginii şi reputaţiei. Acţiunea civilă declanşată împotriva domnului Taban, care „a încălcat dreptul reclamantei… la onoare, demnitate, reputaţie şi imagine” se referă strict la un text apărut în data de 19 aprilie 2016 pe Reper24.ro, text preluat integral, cu specificaţie!, din ZiuaNews.ro. Ca platformă on-line de interes local preluarea este justificată: textul publicat de site-ul central se referă la o persoană publică din aria de competenţă a Reper24, iar republicarea acestuia nu face decât să atragă atenţia cititorilor care nu accesează şi ZiuaNews de acţinile şi faptele unor persoane ce-şi desfăşoară activitatea pe plan local, în zona Caraş-Severinului, persoană publică, post public, bani publici. Reclamanta îi cere jurnalistului Taban Sergiu daune morale de 15.000 de euro, deşi nu a cerut niciodată dreptul la replică!”

Cele trei exemple reprezintă grave tentative de restricţionare a libertăţii de exprimare despre care organizaţiile non-guvernamentale de apărare a libertăţii de exprimare ar trebui să se autosesizeze, susține Mario Balint. Presa din Caraş-Severin este la fel de importantă ca aceea din Bucureşti, Cluj sau Timişoara. Ei îi revine sarcina de a salubriza societatea din judeţ! Condamnând jurnaliştii în instanţă, de fapt se încurajează abuzul, nerespectarea legii, domnia bunului plac, conchide jurnalistul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Franzdorful industrial de la poalele Semenicului a devenit în timp Văliugul turistic de azi

Ce bănățean să fii să nu fi auzit, măcar în treacăt, despre Văliug? Numele este așa de cunoscut încât unii nici măcar nu-și mai...

Expoziție ,,Eva’’ de Mátyás László la Galeria Brăteanu își așteaptă vizitatorii

Galeria de artă Brăteanu a găzduit vernisajul expoziției de pictură, desen şi modelaj ,,Eva’’ a artistului vizual Mátyás László. Printre distinşii invitați s-au...

Citește și :