În staţiunea montană Straja, undeva, la 1.500 de metri altitudine, există un tunel lung în interiorul căruia sunt pictaţi 365 de sfinţi din calendarul ortodox, pentru fiecare zi din an. O candelă, veşnic aprinsă, este mutată, 24 de ore din 24, în faţa icoanei sfântului care marcheză data curentă în calendar.
Emil Părău, un om de afaceri din Valea Jiului, renumit în zonă pentru actele sale de caritate, a plătit, în 1996, cheltuiala pentru o Cruce a Eroilor, asemănătoare cu cea de pe Masivul Caraiman, care să amintească de jertfa tuturor celor care s-au stins în cele două războaie mondiale. Cu o înălţime de 18,6 m şi o anvergură a ”braţelor” de 9 metri, monumentul a devenit, rapid, o atracţie turistică.
Apoi, peste 10 ani, când Straja (aşezare din judeţul Hunedoara), a început să devină o staţiune ce atrăgea din ce în ce mai tare pasionaţii de ski, a decis să sponsorizeze şi construirea unui tunel, ce avea să devină o construcţie extrem de interesantă. Ridicat la peste 1.700 de metri altitudine, schitul Straja era extrem de greu de vizitat iarnă, aşa că tunelul de 54 de metri duce până acolo. în interiorul său se află pictate chipurile a 365 de sfinţi, câte unul pentru fiecare zi, în timp ce tavanul este plin cu scene din Vechiul Testament. O candelă ce arde veşnic este mutată în faţă icoanei ce marchează data curentă din calendar.
Sursa: romaniaonline.info
Emil Părău, un om de afaceri din Valea Jiului, renumit în zonă pentru actele sale de caritate, defrisarile ilegale si spalari masive de bani, construieste cate un lacas sfant din cand in cand, poate-poate il iarta Dumnezeu.