În sfârșit, onor liderii politici din Timiș au reușit, finalmente, să încropească listele cu viitorii, posibili reprezentanți ai județului în Parlamentul ce urmează să fie ales pe 11 Decembrie. Despre numele care se regăsesc pe aceste liste – vorbim de partidele care contează în ochii electoratului local – nu sunt prea multe de spus. Unele dintre acestea merită oarecare atenție, altele nu spun mare lucru nici măcar celor cât de cât avizati în privința lumii politice locale. De pildă, la liberali, un partid care, atât la nivel central, cât și – aproape în aceeași măsură – la nivel local, pare a fi atins iremediabil de fulgerul dihoniei generalizate, câteva propuneri sunt măcar acceptabile, dacă nu sunt și dătătoare de vreun îmbătător optimism! Mă refer la primii doi pe lista pentru Camera Deputaților : Marilen Pirtea, respectiv Ben Oni Ardelean, dar și la persoana aflată pe poziția a patra pe listă, Liliana Oneț. Fiecare dintre ei vine cu o anumită expertiză.
Pirtea, cu mandatul de rector, vreme de cinci ani, al Universității de Vest, Ardelean, cu cel de parlamentar (chiar dacă nu cu mari realizări, totuși) din prezent, în vreme ce Liliana Oneț are și ea o anume experiență în administrația locală, ca fost subprefect de Timiș, între altele. Despre celălalt domn, impus pe ultima sută de metri pe poziția a treia, una elegibilă, în principiu, anume Pavel Popescu, mărturisesc că nu știu nici cine este și nici ce-l recomandă (la doar 29 de ani!) pentru a reprezenta Timișul în viitorul parlament.
La Senat, liberalii contează pe cel mult doi viitori senatori, iar aici situația – după o perioadă de tot felul de dispute și propuneri caraghioase – s-a tranșat oarecum fericit pentru șeful filialei, Nicolae Robu, prin proptirea doamnei Gorghiu pe prima poziție!
După trimiterea lui Blaga la pensie, cu ajutorul procurorilor DNA, venirea Alinei Gorghiu pare un soi de pansament vital pentru rănile supurânde din filiala condusă de Robu. Cu ce rezultate, rămâne, firește, de văzut. Cât despre candidatul de pe poziția a doua pe lista pentru Senat, Claudiu Buciu, cocoțat și dânsul acolo în ultima clipă, mărturisesc că, la fel, ca în cazul dlui Popescu, nu știu ce calități îl recomandă pentru a reprezenta județul nostru în viitorul Parlament.
Dincolo, la PSD Timiș, vântul schimbării a operat și mai tranșant, aducând pe listele pentru parlamentare o ,,mână” de politicieni extrem de tineri, proveniți, cu precădere, din rândul organizației de tineret a filialei locale.
La Camera Deputaților, lista este deschisă de Călin Dobra, fost vicepreședinte al Consiliului Județean Timiș, în mandatul 2012-2016.
Prin urmare, deși încă foarte tânăr, Dobra are, totuși, o oarecare experiență politică, dar mai ales administrativă. Mai departe însă, opțiunile președintelui filialei PSD Timiș, Sorin Grindeanu, deși, la prima vedere, curajoase, par sortite voinței unui hazard extrem de capricios. Pentru că niciunul dintre ceilalți trei de pe lista pentru Camera Deputaților, Alfred Simonis, Adrian Pau și Bianca Gavriliță nu are în spate nici expertiză politică suficientă și nici una de natură administrativă. Nu neapărat pentru că sunt oameni tineri, ci pentru că realmente nu au avut ocazia să demonstreze aceste virtuți în ultimii patru ani, de pildă. Unde mai pui că, în afara lui Simonis (extrem de vocal, ce-i drept, în postura de consider local) de ceilalți doi n-au auzit cu siguranță prea mulți bănățeni, chiar și cu simpatii de stânga.
La Senat, situația se prezintă ceva mai nuanțat, câtă vreme pe primele două poziții, cu șanse bune de a fi aleși, se regăsesc Eugen Dogariu, fostul prefect de Timiș pe vremea guvernării Ponta, și Adrian Diaconu, actual deputat, intrat în Parlament pe lista defunctului și rizibilului PPDD, apoi aciuat în sânul, la fel, dispărutului, între timp, (fără regrete, altminteri!) UNPR.
Cam așa se prezintă lucrurile în cazul celor două partide mari din Timiș, care își vor împarți, în bună măsură, caimacul reprezentărilor în viitorul parlament. Cu ceva șanse pentru a obține unul sau cel mult două fotolii de parlamentari sunt creditate în Timiș ALDE, respectiv PMP.
Dacă sub flamura partidului controlat de Tăriceanu ar putea ajunge parlamentari președintele filialei, Marian Cucșa, la Senat, respectiv Petre Ehegartner la Camera Deputaților, evident cu condiția ca ,,tăriceniștii” să obțină cel puțin un procent de 6 la sută pe 11 Decembrie, în cazul PMP-ului condus de Băsescu, situația e mai degrabă cețoasă.
Probabil, în cazul în care acesta din urmă va decide să candideze, sunt ceva șanse ca PMP să devină partid parlamentar. Lăsat baltă de mulți dintre pupilii săi care – vorba inclasabilului marinar de ape tulburi din politica noastră – erau în stare, până nu de mult, să ,,lingă clanțele Cotroceniului” pentru a-i intra în grații, Băsescu are încă resurse să-și ducă partidul în viitorul parlament.
În Timiș, însă, partidul fostului președinte a rămas cumva de izbeliște, după ce – abia anunțați ca figurând pe primele locuri pe liste – atât Bojin cât și Răducanu au fost aruncați, practic, de pe ,,puntea navei”, printr-o lovitură de ultimă oră de șefii PMP de la centru, și urmează sa fie înlocuiți cu te miri cine!
Câteva cuvinte și despre noua ,,senzație” a politicii românești, care se anunță a fi, potrivit unor sondaje de opinie, cel puțin, USR.
Din păcate, până la ora scrierii acestor rânduri, filiala locală a respectivei formațiuni politice, condusă la vârf de Nicușor Dan, nu a anunțat încă numele celor propuși să reprezinte Timișul în viitorul for legislativ.
Așa încât, ramâne de urmărit în ce măsură USR va da lovitura în Timiș, în cazul în care, firește, va avea și cu cine, vorbim de oamenii care se vor regăsi pe liste la nivel local.
Una peste alta, mă văd nevoit să închei analiza propusă cititorilor Banatul Azi, pe marginea felului în care va fi reprezentat Timișul în următorul Parlament al României, cu cuvintele din titlul acestui text: viitorii parlamentari de Timiș, mulți anonimi, destulă ceață la orizont!