1.1 C
Timișoara
joi 19 decembrie 2024

UN EȘEC! Este concluzia specialiștilor din Banat despre campania de vaccinare împotriva cancerului de col uterin VIDEO

Vă amintiți de campania de vaccinare împotriva cancerului de col uterin, declanșată în 2008, în care Ministerul Sănătății a investit 23 de milioane de euro? Ei bine, aceasta s-a dovedit până la urmă un eșec, din cauza proastei informări a populației.

Șeful secției de oncologie din Spitalului Municipal de Urgență Timișoara, dr. Ștefan Curescu, acuză conducerea Ministerului Sănătății de proastă gestionare a unei campanii foarte utile, prin care trebuiau imunizate fetițele din țara noastră împotriva cancerului de col uterin.

Ministerul Sănătății, condus la vremea aceea de domnul Bazac, a dat milioane de euro, pentru 110.000 de doze de vaccin. Până la urmă, din cauza proastei informări, acest vaccin nu a mai fot administrat. Biserica s-a dovedit mai eficientă în campania anti-vaccinare. Între timp, dozele de vaccin au expirat iar banii au fost cheltuiți de pomană” spune medicul Ștefan Curescu.

Un alt eșec pentru care, după un model românesc deja brevetat, nu răspunde nimeni. Mai mult, Ion Bazac, Ministrul Sănătății la acea vreme, făcea ironii fine pe această temă.

Referindu-se la campania de vaccinare împotriva cancerului de col uterin, în care Ministerul Sănătății a investit 23 de milioane de euro, Bazac spunea că „Acest program a fost ca un cadou oferit pe întuneric de către un necunoscut. Câţi l-ar lua? Acum trebuie să aprindem lumina şi să desfacem pachetul, ca oamenii să vadă că e un lucru bun, oferit cu intenţii bune”.

Cu alte cuvinte, noi am vrut dar, știți, nu s-a putut!

Că lucrurile stau cam la fel și în alte județe din Banat, ne-o confirmă și medicii de specialitate din Caraș Severin, care arată cu degetul tot înspre Ministerul Sănătății. Aceștia acuză faptul că, deși ar fi trebuit să fie o oprtunitate, campania a murit din faşă. Asta pentru că din lipsa informării corecte părinţii au spus NU procesului de vaccinare, iar dozele au ajuns la gunoi!

Potrivit purtătorului de cuvânt de la Direcția pentru Sănătate Publică din Caraș-Severin, Daniel Botgros, în prezent, vaccinul împotriva cancerului de col uterin a fost scos din schema de imunizare obligatorie a Ministerului Sănătăţii şi se face doar la cerere. „Considerăm că vaccinul a fost de bun augur în acel moment, însă foarte multe persoane nu au înţeles baneficiile pe care le au adolescentele după imunizare. La ora actuală campania nu mai există dar sigur că părinţii care sunt interesaţi să-şi vaccineze fetiţele pot să se adreseze farmaciilor care pot aduce acest ser”, precizează Daniel Botgros.

Vaccinul împotriva cancerului de col uterin se găseşte în continuare în farmacii însă cele 3 doze necesare costă 6.000 de lei, o sumă mult prea mare pentru buzunarul părinţilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Două contracte de finanțare prin PNRR destinate dezvoltării infrastructurii Universității de Vest din Timișoara (UVT)

La Ministerul Educației, ministrul Ligia Deca a semnat, alături de directorul general administrativ UVT, Laurențiu Georgescu, cele două contracte de finanțare aferente proiectelor din...

Licitație pentru continuarea lucrărilor la Școala Gimnazială 30

După victoria în instanță împotriva fostului constructor, Primăria Timișoara a lansat licitația pentru continuarea lucrărilor la Școala Gimnazială 30. Sunt de finalizat cele două...

Citește și :