5.1 C
Timișoara
vineri 22 noiembrie 2024

Strigăt de AJUTOR pentru salvarea ”tezaurului” reșițean!

După ce, în primăvara acestui an, cel mai important muzeu al tehnicii în aer liber din România și din Banat a fost sub sechestru, acum a apărut un alt pericol la orizont: o benzinărie care se construiește între muzeu și locuințele din cartierul reșițean Triaj. Asociaţia Euroland Banat lansează un apel pentru salvarea Muzeului de locomotive din Reşiţa.

Preşedintele Asociaţiei, Andrei Szabo, a trimis o scrisoare deschisă, prefectului de Caraş-Severin, Florenţa Albu. În document, el îi cere prefetului să iniţieze, de urgenţă, acţiuni în instanţă pentru anularea unei autorizaţii şi a unei hotărâri a Consiliului Local Reşiţa în vederea stopării construcţiei unei benzinării pe spaţiul verde din apropierea Muzeului.

Asociaţia Euroland Banat apreciază că autorizaţia emisă de primărie încalcă grav legislaţia în vigoare şi că viitoarea construcţie va afecta iremediabil mediul şi viaţa locuitorilor din cartierul Triaj.

Muzeul de locomotive din Reşiţa este înregistrat ca obiectiv de patrimoniu naţional în lista monumentelor istorice, clasa A şi are o valoare inestimabilă.

2 COMENTARII

  1. Faptul ca respectiva constructie se face pe un teren privat are vreo influenta?
    Faptul ca situatia terenului pe care sunt expuse locomotivele nu este clara, are vreo influenta?
    Faptul ca proprietatea asupra exponatelor (locomotivele cu abur) nu este clara, are vreo influenta?

  2. Raspunsul este NU la toate intrebarile dvs. Prevederile legale in privinta monumentelor de clasa A, de interes national si universal sunt clare. De asemenea cele privitoare la forma de proprietate, la zona de protectie etc. Legea monumentelor nr 422/2001 spune printre altele:
    – Pentru fiecare monument istoric se instituie zona sa de protecţie; Monumentele istorice sunt protejate indiferent de regimul lor de proprietate sau de starea lor de conservare.
    – Protejarea monumentelor istorice este parte componentă a strategiilor de dezvoltare durabilă economico-socială, turistică, urbanistică şi de amenajare a teritoriului, la nivel naţional şi local.
    – Aplicarea de servituţi care au drept consecinţă desfiinţarea, distrugerea parţială sau degradarea monumentelor istorice şi a zonelor lor de protecţie este interzisă. – se consideră zonă de protecţie suprafaţa delimitată cu o rază de 100 m în localităţi urbane, 200 m în localităţi rurale şi 500 m în afara localităţilor, măsurată de la limita exterioară, de jur-împrejurul monumentului istoric.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :