Spitalul Județean din Timișoara a trecut prin reabilitări majore în ultimii doi ani. Saloanele, secțiile sanitare și blocurile operatorii au fost renovate în proprorție de 90%. Până în momentul actual s-au alocat fonduri de trei milioane de euro. Banii necesari pentru restaurarea spitalului au venit de la Consiliul Județean Timiș, dar și din sponsorizări.
Secția de sterilizare, anumite secții de tratare a pacienților, inclusiv morga, nu au fost renovate de aproximativ 40 de ani. Reabilitarea majoră a spitalului încă are nevoie de fonduri serioase pentru cele necesare.
Reprezentanții Clinicii Ortopedie II s-au ocupat și se ocupă în continuare de dezvoltarea atât din punct de vedere al confortului, cât și a actului medical, în interiorul clinicii.
”Având în vedere situația dezastruoasă a sistemului sanitar din țară, finanțarea cronică, pe care de ani de zile o întâmpinăm și ne lovim de ea, vreau să menționez că eforturile pe care le fac persoanele private și firmele sunt o gură de oxigen. Indiferent de sprijinul oferit, din punct de vedere material, uman sau financiar, de către aceste firme și persoane private”, declară managerul spitalului, Marius Craina.
Bunăvoința oamenilor a devenit primordială în privința creșterii actului medical. Prin donațiile primite, pacienții clinicii de ortopedie, cât și a celorlalte secții pot fi tratați, îngrijiți și monitorizați mult mai bine. Timișorenii au înțeles lipsurile acute pe care spitalul le are. Astfel că multinaționalele și persoanele private au finanțat clinica de ortopedie.
”Investițiile din ultima perioadă pentru sistemul sanitar sunt extrem de mici. Având în vedere diversele probleme majore care au apărut în nesterilitatea sau infecțiile nozocomiale din spitale, am încercat pe toate căile să rezolvăm, pe cât putem aceste probleme”, spune prof.dr Jenel Pătrașcu, medic ortoped.
Numărul intervențiilor chirurgicale, în această secție, a început se crească. Mai mult decât atât, complexitatea cazurilor, precum intervențiile chirurgicale de tip 3D, necesită echipamente performante. Blocul operator al clinicii este vechi de peste 20 de ani și a devenit mult prea uzat. În afara blocului operator, cele două clinice de ortopedie, din cadrul spitalului au fost renovate în proporție de 90%.
Donațiile din ultima perioadă au constat în schimbarea cazarmamentului în totalitate. Saltele erau vechi de aproximativ 15-20 de ani, îmbibate cu infecții și secreții, care apar după intervențiile chirurgicale. Doctorul Jenel Pătrașcu spune că s-au luat nenumărate măsuri în acest caz și s-au trimis multiple referate, însă finanțarea nu a existat niciodată. În ultimă instanță, doctorul Jenel Pătrașcu a cerut sprijin și ajutor societății civile. Foarte multe societăți și-au exprimat acordul și doresc să sprijine clinica de ortopedie, adaugă doctorul specialist.
Primele societăți private care au răspuns apelului făcut au fost Clubul Rotaract și Rotary, multinaționala Continental Anvelope și NH Hotel Timișoara. Clubul Rotaract a donat o parte din banii obținuți la Cursa Rățuștelor de pe Bega, care a avut loc în luna septembrie, anul acesta. Reamintim că la cursa de pe Bega au participat aproximativ 5.000 de timișoreni, cu ajutorul cărora s-au strâns fonduri importante. Cu acești bani, clinica se bucură de un nou cazarmament. Au fost schimbate toate păturile, pernele, lenjeriile de pat, saltelele și învelitoarele speciale din cauciuc. Acum pacienții pot fi tratați în condiții sterile și de igienă, așa cum ar fi trebuit să se întâmple până acum. Necesarul pentru saloane a costat 23.000 de lei. Totdată, fiecare salon, a fost dotat cu câte un televizor pentru confortul și odihna pacienților, după intervențiile chirurgicale. Costurile televizoarelor s-au ridicat la 4.000 de euro.
”Suma de 4.000 de euro este infimă pentru sponsori sau pentru sistemul sanitar, însă pentru pacienți este ceva extraordinar. Starea de bine a unui pacient poate evolua inclusiv prin delectarea acestuia, cu ajutorul televizorului”, declară prof.dr. Jenel Pătrașcu.
Clinica face apel către societatea civilă, persoane private și firme, care pot veni cu susținere financiară. Necesitățile nu se termină aici. Secția Ortopedie II are nevoie de paturi noi, care nu au fost schimbate de zeci de ani. Secția are 60 de locuri pentru pacienți, iar fiecare salon include 3,4 paturi.