Studiile derulate periodic arată că românii înţeleg tot mai mult avantajele unei centrale termice proprii şi sunt tot mai receptivi către noile tehnologii în acest sens, dar când vine vorba de calorifere lucrurile nu sunt atât de simple.
Din 2002 şi până în prezent, sistemul centralizat din România a pierdut cca. 50% dintre abonaţi. Astfel, dacă în 2002 erau branşate cca. 2,48 milioane de locuinţe, la finele lunii august 2016 mai erau racordate doar 1,25 milioane de locuinţe. În acelaşi timp însă, parcul de centrale termice instalate a crescut substanţial, cu cca. 436%, de la cca. 410.000 de unităţi în 2002, la peste 2,2 milioane în acest moment.
Aproximativ 40% achiziţionează o centrală termică după debranşare, 30% cumpără pentru că se mută în locuinţă nouă, iar alte 30% sime nevoie să schimbe centrala cu una mai performantă.
Centrala termică nu reprezintă costul cel mai mare, cât radiatoarele, ţeava şi alte accesorii precum robineţi. Aşadar la achiziţionarea unei centrale ce tip de calorifere alegi: fontă, oţel sau aluminiu. Trebuie spus de la bun început că toate au avantaje şi dezavantaje.
Cele din fontă sunt cele mai scumpe, dar şi cele mai eficiente în emanarea căldurii. Au durată mare de viaţă, aproape cât centrala, de 30 de ani, sunt rezistente la şocuri şi coroziune şi se răcesc greu conservând mult timp caldura. Dezavantajele ar fi faptul că sunt greu de curăţat, se încălzesc mai greu şi sunt foarte scumpe.
Caloriferele din oţel sunt cele mai accesibile ca preţ şi sunt uşor de montat. Acestea distribuie rapid căldura, însă au o durată de viaţă mai redusă (10 ani) şi necesită tratarea apei în instalaţii.
Caloriferele din aluminiu au o durată de viaţă de 20 de ani, se încălzesc repede, consumă mai puţin agent termic şi au cel mai bun randament termic în instalaţiile cu centrale murale. Printre dezavantaje se numără zgomotul pe care îl produc, nu pot menţine temperatura ridicată o perioadă îndelungată şi necesită să fie aerisite foarte des.
Concluzia este că radiatorele din fontă sunt de preferat. Este recomandată curăţarea acestora şi montarea de filtre de protecţie pentru o eficienţă maximă.
Sursa: capital.ro