5.1 C
Timișoara
sâmbătă 21 decembrie 2024

DOSARUL MAX! Poliţistul “sifon” care dădea ponturi spărgătorilor de locuinţe de lux din Timişoara, condamnat la închisoare cu suspendare

Tribunalul Timiş a soluţionat, de curând, un dosar extrem de interesant, în care un poliţist de la Secţia 1 Timişoara a fost trimis în judecată pentru că avea obiceiul penal de a furniza “ponturi” din anchetele poliţiei unei grupări infracţionale de spărgători de locuinţe de lux, în schimbul cărora pretindea un anumit procent din pradă. Agentul şef principal Lucian Maxin nu numai că a ajuns “sifonul” hoţilor de calibru, oferindu-le informaţii despre locuinţele în care se aflau sume mari de bani, pentru planificarea viitoarelor spargeri, ci participa chiar şi la filarea victimelor.

Procurorii DIICOT Timişoara au reuşit să anihileze această grupare infracţională în vara anului 2012, iar ancheta care a urmat a scos la iveală informaţii extrem de interesante despre conexiunile poliţistului cu indivizi din lumea interlopă, care dădeau numai lovituri de zeci de mii de euro. În 19 iulie, au avut loc 11 descinderi la mai multe persoane din Timiş, suspectate de furturi din locuinţe şi tâlhării, pagubele reclamate fiind de aproximativ 100.000 de euro, plus 1,5 kilograme de aur.

„Persoanele vizate sunt suspectate că, în perioada 2009-2011, au pătruns în mai multe locuinţe din municipiul Timişoara de unde au sustras diferite sume şi bunuri (în special bijuterii). Printre faptele incriminate se află şi comiterea unei tâlhării în locuinţă, în cursul acestui an. Suspecţii acţionau în perioada cât persoanele erau plecate de la domiciliu şi numai după o foarte bună documentare cu privire la bunurile pe care le deţineau victimele”, au informat poliţiştii la vremea respectivă.

În faţa anchetatorilor, hoţii au recunoscut că în planificarea loviturilor au beneficiat de sprijinul unui poliţist – agentul şef principal Lucian Maxin, de la Secţia 1 Poliţie, cunoscut ca „Max”, care le-a furnizat informaţii din dosarele aflate în cercetare. În ultimul caz, înainte de a fi ridicat de colegii săi poliţişti şi dus la arestare, acesta s-a întâlnit cu membrii grupării de spărgători şi le-a dat un pont pentru furtul unei mari sume de bani, solicitând în schimb să primească o parte din pradă.

“Poliţistul avea informaţia că o familie de bătrâni deţine în casă o sumă mare de bani, 60.000 de euro sau 90.000 de euro. Pensionarii s-au certat la un moment dat şi unul dintre ei l-a reclamat la poliţie pe celălalt, acuzându-l că i-a furat banii. Ulterior, banii au fost găsiţi în casă şi reclamaţia a fost rezolvată”, au explicat anchetatorii.

Acesta a fost momentul în care poliţistul Max s-a gândit că poate face rost uşor de bani. El le-a vândut pontul hoţilor, ba mai mult, i-a filat de cel puţin două ori pe pensionari, pentru a le afla obiceiurile. Spargerea ar fi trebuit să aibă loc în a doua decadă a lunii iulie, însă hoţii au aflat că pe aceeaşi scară cu pensionarii locuia şi un poliţist de la Crimă Organizată, aşa că au decis să se pregătească mai atent pentru jaf.

sentinta-dosarul-maxÎnsă, pe 19 iulie, au fost prinşi de procurorii DIICOT Timişoara. În urma informaţiilor primite de la hoţi, procurorii au decis reţinerea poliţistului în data de 27.08.2012, ulterior acesta fiind arestat preventiv, iar judecătorii de drepturi şi libertăţi l-au menţinut după gratii mai mult de două luni, până în data de 02.11.2012. Anchetatorii au dezvăluit că, iniţial, înainte de a fi pus în faţa unor înregistrări edificatoare, poliţistul Lucian Maxin nu a vrut să recunoască fapta.

“Nu a recunoscut nimic, ci a încercat să ne spună că el urmărea de fapt să facă pe justiţiarul, să destructureze singur reţeaua de hoţi de lux”, a povestit unul dintre anchetatori.

Procurorii DIICOT au finalizat ancheta la sfârşitul anului trecut, iar prin rechizitoriul întocmit în data de 11.11.2015 au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor Bondar Adrian Ştefan, Drăgan Gabriel, Ştefan Ion Emanuel, Oanţă Ion, Barth Liviu Laurenţiu, Maxin Marcel Lucian şi Ciucă Dan, care au fost acuzaţi că au constituit un grup infracţional organizat profilat pe spargerea şi devalizarea locuinţelor de lux. În cazul lui Bondar Adrian, cel care avea să colaboreze cu procurorii în vederea reducerii pedepsei, s-au reţinut şi infracţiunile de furt calificat şi tâlhărie în formă calificată, fapta cu violenţă fiind săvârşită cu ocazia uneia dintre spargeri, când a fost surprins de proprietari. Activitatea infracţională a hoţilor din acestă grupare, care a terorizat Timişoara timp de trei ani, este descrisă pe larg în cele aproape 40 de pagini ale rechizitoriului, însă un loc aparte este rezervat poliţistului Lucian Maxin. Unul dintre ponturile furnizate hoţilor este descris cu lux de amănunte, anchetatorii obţinând informaţiile prin audierea unor colegi de-ai inculpatului, poliţişti la Secţia 1 Timişoara.

Un pont de 60.000 de euro care nu a mai fost “exploatat”

Povestea spargerii care n-a mai avut loc a început în data de 15.04.2012, când poliţiştii din cadrul Secţiei 1 Poliţie au fost sesizaţi despre un incident violent care s-a consumat între soţii Vlaşcici Jivcovici Zaharia şi Vlaşcici Jivcovici Giugevca, din Timişoara, din cauza dispariţiei unor sume de bani. Sesizarea a fost înregistrată la numărul 299761/05.05.2012 şi repartizată agentului de poliţie Palade Emilia. Prin referatul întocmit ulterior, agentul a propus clasarea lucrării, întrucât cei doi soţi au înţeles să nu formuleze plângere penală.

La data de 10.05.2012, la aceeaşi unitate de poliţie, a fost înregistrată o plângerea lui Vlaşcici Jivcovici Zaharia, formulată pentru infracţiunea de furt, împotriva unor persoane necunoscute. În sesizare se arăta că în perioada 26-30 aprilie 2012 au dispărut din locuinţă suma de 30.000 de euro şi bijuterii. Ulterior, reclamantul s-a deplasat la Secţia 1 Poliţie Timişoara, unde i-a relatat ofiţerului de serviciu Alin Bizoi că a găsit suma în discuţie, pe care a împărţit-o cu soţia sa, lui revenindu-i 9.000 de euro. În timpul investigaţiilor efectuate de către colegii săi, agentul de poliţie judiciară Maxin Marcel Lucian a aflat că soţii Jivcovici deţin în locuinţă sume mari de bani.

“Încălcând prevederile privind secretul profesional şi confidenţialitatea datelor obţinute în timpul anchetei, în luna mai a anului 2012, agentul de poliţie a luat legătura cu Ciucă Dan, căruia i-a spus că deţine informaţii despre persoane care deţin sume de bani şi i-a solicitat să îl pună în legătură cu infractori care pot să sustragă sumele de bani din locuinţă. Inculpatul Ciucă Dan a fost de acord cu planul propus şi a luat legătura cu inculpatul Ştefan Ion Emanuel, care a venit la localul Bianco din zona Girocului, local deţinut de Ciucă Dan, însoţit de inculpatul Bondar Adrian. Cei trei au discutat despre pont şi pentru a afla mai multe detalii l-au invitat la local pe agentul de poliţie Maxin Marcel Lucian. Contactat telefonic de către inculpatul Ciucă Dan, agentul de poliţie s-a deplasat în aceeaşi zi la local unde, încălcând prevederile privind secretul profesional şi confidenţialitatea datelor obţinute în timpul anchetei, le-a dat detalii despre locaţia soţilor Jivcovici şi despre modul în care se putea acţiona, convenind ca sumele de bani obţinute din sustragere să fie împărţite. În timpul convorbirilor, inculpaţii Ştefan Emanuel Ion şi Bondar Adrian au spus că “Bă, mai pe scurt, eu am doi băieţi care sunt OK… Asta e meserie lor! Asta e meseria lor, nu a noastră, ei urmăresc tot, ei merg, noi trebuie să le arătăm, acela e apartamentul, acolo trebuie să intri. O întrebare, eşti sigur că sunt banii? Să nu meargă oamenii degeaba!”. Ulterior discuţiilor, Ştefan Emanuel Ion şi Bondar Adrian au verificat locaţia în care se află apartamentul soţilor Jivcovici, fără să mai pună în executare sustragerea din locuinţă. La întâlnirile avute cu Maxin Marcel Lucian şi Ciucă Dan, inculpaţii Ştefan Emanuel Ion şi Bondar Adrian au avut asupra lor un dispozitiv electronic, pe care l-au utilizat la înregistrarea discuţiilor purtate în mediul ambiental. La data de 14.08.2012, inculpatul Bondar Adrian a formulat un denunţ împotriva agentului Maxin Marcel Lucian şi a pus la dispoziţia anchetatorilor înregistrările menţionate”, se menţionează în rechizitoriu.

În timpul procesului, inculpaţii Ciucă Dan şi Maxin Lucian au contestat valabilitatea înregistrărilor, solicitând excluderea acestora din probatoriu. Ulterior, acestea au fost supuse unei expertize criminalistice audio, video şi de vorbire, iar concluziile au fost, oarecum, favorabile inculpaţilor.

“Înregistrările audio-video nu sunt originale, au fost alterate prin scoaterea lor din mediul original şi transferate fără acurateţe pe alte suporturi de stocare, motiv pentru care nu s-a putut proceda la identificarea vocilor inculpaţilor”, au stabilit experţii. Mai mult, Ciucă Dan a menţionat în faţa instanţei că nu-şi menţine declaraţia data în faţa procurorilor în data de 27.08.2012, întrucât, înainte de a fi audiat, a consumat băuturi alcoolice.

“În această declaraţie, inculpatul a făcut referiri la faptul că ar fi primit pontul despre bunurile deţinute de soţii Vlaşcici de la inculpatul Maxin Marcel Lucian, a discutat cu Ştefan Daniel despre pontul aflat şi, la sugestia acestuia, l-a chemat pe Max la localul său, unde s-au purtat discuţii în legătură cu respectiva faptă. În aceeaşi declaraţie, Ciucă Dan mai arată că el, împreună cu Maxin Marcel Lucian, s-au deplasat să facă verificări la locul unde urma să se comită sustragerea, inculpatul Ciucă precizând că a stat în maşină”, mai spun anchetatorii, care au decretat că activitatea infracţională desfăşurată de către inculpaţi întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de constituire de grup infracţional organizat.

Eliberări condiţionate revocate în dosarul crimei de pe strada Odobescu

În ciuda faptului că au făcut tot posibilul pentru a obţine achitarea în acest dosar, pentru a nu li se revoca liberarea condiţionată din dosarul privind crima de pe strada Odobescu, din 1995, Ciucă Dan şi Ştefan Emanuel Ion au fost condamnaţi, totuşi, la închisoare. Astfel, patronul localului unde s-a planificat jaful la soţii Vlaşcici a primit 2 ani de închisoare, la care s-a adăugat un rest de pedeapsă de 1854 de zile rămas din dosarul 8414/1998, în timp ce Ştefan Emanuel va reveni după gratii pentru 4 ani şi două luni, la care se adaugă un rest de pedeapsă de 2175 de zile din dosarul Odobescu. Furnizorul pontului privind suma de bani păstrată în casă de familia Vlaşcici, agentul şef principal Lucian Maxin, a fost condamnat la 1 ani şi patru luni de închisoare, cu suspendare, pedeapsă considerată prea blândă de către procurori, în condiţiile în care este vorba despre un poliţist care colaborează cu infractorii. Cea mai mare pedeapsă a fost aplicată lui Bondar Adrian, în ciuda colaborării sale cu procurorii, care va sta după gratii nu mai puţin de 5 ani şi şase luni. Ceilalţi inculpaţi, Drăgan Gabriel, Oanţă Ion şi Barth Liviu Laurenţiu, au primit pedepse cu suspendare, primii doi câte 1 an şi şase luni, ultimul – 3 ani.

De asemenea, Bondar Adrian, Ştefan Emanuel şi Barth Liviu Laurenţiu au fost obligaţi la plata a 150.000 de lei părţilor civile Mândruţ Vasile, Puţi Florica şi Mândruţ Adelina Patricia, cu titlu de daune materiale, în timp ce alte părţi vătămate, ca de exemplu Muscu Olga, de la care s-au furat nu mai puţin de 35.000 de euro, sau Puţ Florica, din locuinţa cărei hoţii au plecat cu 25.000 de euro, nu au mai avut niciun fel de pretenţii întrucât au primit banii înapoi.

Atât inculpaţii, cât şi DIICOT au declarat apel împotriva sentinţei instanţei de fond, care urmează să fie judecat de Curtea de Apel Timişoara.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

FOTO | Accident cu nouă victime! Trei autovehicule au fost implicate

Un accident a avut loc vineri seară pe centura Aradului. Un microbuz de transport persoane, o autoutilitară și o mașină s-au izbit.  ”În urma accidentului...

Un cap de tractor, mistuit de flăcări, pe Calea Aradului

Cabina unui autocamion a luat foc vineri în Calea Aradului, în timp ce se deplasa pe drum. La incendiu au intervenit patru mașini de...

Citește și :