Universitatea de Medicină și Farmacie ”Victor Babeș” din Timișoara, anunță începerea derulării proiectului intitulat ”Utilizarea modeleleor nutrigenomice pentru personalizarea tratamentelor dietetice în obezitate”, acronim Nutrigen. Proiectul este co-finanțat din fonduri europene, iar costurile se ridică la suma de 8.760.104 euro.
Impactul economic al obezității pe plan mondial este estimat la 2 trilioane USD, cuprinzând, pe lângă cheltuielile medicale aferente și costurile economice indirecte. Ministerul Sănătății din România identifică dieta/obezitatea drept factori comportamentali cu impact major asupra stării de sănătate, iar obezitatea ca o problemă majoră de sănătate publică și socială.
Proiectul Nutrigen este o premieră națională în domeniul nutrigenomicii, fiind primul proiect care își propune să dezvolte și apoi să implementeze principiile nutriției de precizare în tratamentul dereglărilor metabolice asiciate obezității. Proiectul de cercetare includ teste aprofundate, atât la adulți, cât și la copii. Concret, proiectul va utiliza identificarea variațiilor genetice pentru a prescrie adulților și copiilor supraponderali un tratament cu alimente dietetice destinate unor scopuri mediacle speciale. Ipoteza științifică este că administrarea acestor alimente dietetice va optimiza răspunsul la tratamentul medicamentos al indivizilor supraponderali și obezi, cu scopul normalizării parametrilor clinici asociați dereglărilor metabolice asociate.
”Premiera națională a acestui proiect, pe lângă cea mondială, se datorează faptului că este primul proiect de acest fel din România. Nutrigenetica se ocupă de interacțiunea sau modul în care anumiți indivizi răspund la nutrienți, în funcție de variațiile lor genetice. Cred că mesajul principal este că fiecare om, fiecare dintre noi, are nevoi nutriționale diferite. Oamenii trebuie să mănânce cantități diferite de nutrienți. Nu putem elabora soluții unice, care să fie optime pentru toți ndivizii. Trebuie să identiifcăm ce are nevoie fiecare individ, în lupta cu obezitatea”, declară Mihai Niculesc, coordonatorul proiectului.
Proiectul se adresează persoanelor care se confruntă deja cu obezitatea. Pe parcursul a trei ani, medicii specialiști vor desfășura numeroase teste în ceea ce privește obezitatea și corpul uman. Aproximativ 600 de persoane supraponderale vor trece prin mai multe filtre și teste, pentru identificare funcționării metabolsimului fiecăruia. Scopul proiectului este de a identifica reacțiile organismului și de a răspunde la întrebari precum: ”Eu de ce ma îngraș așa repede? sau Eu de ce nu mă îngraș deloc?”