-0.9 C
Timișoara
duminică 19 ianuarie 2025

Bienala de arhitectură BETA 2016 ne învață să privim orașul

Privește Orașul, o temă ce pare simplă la o primă și superficială vedere. Cine nu știe să privească? Dar iată că nu este de loc simplu. Lucrările expuse pe simezele Muzeului de Artă sunt adevărate manuale de a vedea constructiv si imaginativ orașul ce pare că ne este cunoscut. Se propun soluții în multe domenii, de la apartamente de locuit până la ansambluri complexe. Chiar cine nu are de gând să-și construiască ceva tot ar trebui să vadă această expoziție.

Ordinul Arhitecților din România, filiala Timiș, a organizat în această perioadă cel mai mare concurs-expoziție de arhitectură din euroregiune, cu 16 secțiuni diverse.

Evenimentul face parte din cadrul bienalei timișorene de arhitectură – BETA 2016, o platformă de comunicare ce își propune să genereze un dialog responsabil privind educația de arhitectură, formarea și practica profesională. De asemenea, BETA 2016 încearcă să stimuleze implicarea și profesionalizarea metodelor de dialog și colaborare între administrație, corpul profesional al arhitecților și societatea civilă.

Concursul se adresează întregului areal al Banatului istoric, cu regiunile din România, Serbia și Ungaria. Au fost așteptați să participe atât arhitecți și conductori arhitecți, cât și urbaniști, critici de artă, psihologi și sociologi, artiști, istorici și filosofi, dar și alte profesii implicate în construirea și analizarea orașului.

„Bazinul avut în vedere de Bienala de Arhitectură 2016 este cel al Euroregiunii Banat – DKMT. Timișoara este un oraș tipic central-european, iar a-l privi presupune și comparația cu surorile sale apropiate. Este de dorit a avea la îndemână și priveliștile altor orașe precum Arad, Szeged, Novi-Sad, neexcluzând și colaborări mai extinse cum ar fi cele cu Budapesta sau Belgrad”, a spus Vlad Gaivoronschi, președintele OAR Timiș.

Expoziția-concurs BETA susține și promovează arhitectura de calitate în toate formele și manifestările sale și reprezintă evenimentul central al bienalei timișorene de arhitectură. Proiectele au fost construite în ultimii doi ani – concursul oferă deci o radiografie a celor mai bune locuințe individuale sau colective, clădiri de birouri, servicii sau comerț, instituții publice sau cu caracter cultural, restaurări ale unor clădiri de patrimoniu, amenajări interioare, spații publice sau spații pentru infrastructură, planuri de dezvoltare urbană sau rurală, amplasări de artă în spațiul public, dar și lucrări de licență realizate în școli de arhitectură din Ungaria, Serbia sau România, texte despre arhitectură sau viziuni arhitecturale.

“Vom folosi acest concurs ca pe un instrument de apropiere a profesiei de arhitect de alte categorii de grupuri profesionale și de orientare a noastră, ca profesioniști înspre nevoile comunității. Ne dorim să construim o punte de comunicare între noi și comunitate, să expunem ideile și caracteristicile profesiei noastre pentru a genera o cultură a educației în arhitectură, să observăm și să preluăm nevoi și probleme pentru care să propunem soluții care să facă din mediul pe care-l locuim împreună unul plăcut, accesibil, armonios”, a mai adăugat Gaivoronschi.

Tema bienalei este Privește Orașul și este o invitație către locuitorii orașului să-l privească din perspective diferite, să intre în dialog cu profesioniști precum arhitecțiii, dar și cu administrația, cu scopul ca toate aceste grupuri să colaboreze pentru un mediu urban sănătos.

Organizatorul bienalei timișorene de arhitectură BETA este Filiala Teritorială Timiș a Ordinului Arhitecților din România, organizație profesională care își propune să comunice societății că arhitectura reprezintă un act de cultură de interes public, cu implicaţii urbanistice, economice, sociale şi ecologice, având ca obiective promovarea arhitecturii de calitate în toate formele și manifestările sale, crearea și susținerea unui mediu de interacțiune (între corpul profesional, administrație, societate civilă și diverși stakeholderi), adaptarea educaţiei de arhitectură la tendinţele mediului socio-economic şi cultural, precum și promovarea identităţii culturale euroregionale în context național și internațional.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Franzdorful industrial de la poalele Semenicului a devenit în timp Văliugul turistic de azi

Ce bănățean să fii să nu fi auzit, măcar în treacăt, despre Văliug? Numele este așa de cunoscut încât unii nici măcar nu-și mai...

Expoziție ,,Eva’’ de Mátyás László la Galeria Brăteanu își așteaptă vizitatorii

Galeria de artă Brăteanu a găzduit vernisajul expoziției de pictură, desen şi modelaj ,,Eva’’ a artistului vizual Mátyás László. Printre distinşii invitați s-au...

Citește și :