Cheltuirea banilor publici: autorităţile locale trebuie să înveţe cum se fac achiziţiile!

488

Deoarece s-a observat că încă mulți reprezentanți ai autorităților de la toate nivelurile nu stăpânesc prea bine noile reguli legate de procedurile de achiziții publice, Prefectura Județului Timiș a încercat o întâlnire cu acestă temă. Reprezentanți ai Agenției Naționale pentru Achiziții Publice (ANAP) au fost invitați la Sala multifuncțională a Consililului Județean la o reuniune regională cu tema „Sprijin pentru autoritățile contractante în aplicarea noii legislații în domeniul achizițiilor publice”.

Reuniunea a fost dedicată reprezentanților din regiunea regiunea Vest (județele: Arad, Hunedoara, Caraș Severin și Timiș), mai exact personalului de la nivelul autorităților contractante care răspunde de derularea procedurilor de achiziții publice.

Principala temă abordată în cadrul reuniunii s-a dovedit a fi identificarea dificultăților întâmpinate de autoritățile contractante în aplicarea noii legislații în domeniul achizițiilor publice.

dscn9976

La întâlnire a participat domnul Bogdan Dobrin, director în cadrul Agentiei Naţionale, și Andrei Zorilă, consilier al prefectului din cadrul Prefecturii Timiș, ce au adus clarificări în domeniul achizițiilor. Tot cu acest prilej cei doi au răspuns întrebărilor de specialitate venite din sală, transformând adunarea într-un binevenit dialog. S-a insistat mult pe necesitatea transparentizării activităților legate de acest domeniu și de folosirea cât mai largă a mijloacelor on-line ce ar trebui să fie la îndemâna oricărei autorități de la toate nivelurile.

Au fost aduse în discuție și noile modificări cu impact asupra legislației achizițiilor publice. Este vorba de ordonanță de urgență, adoptată recent de executiv, care modifică și completează unele acte normative cu impact asupra domeniului achizițiilor publice, în contextul îndeplinirii condiționalităților ex-ante ce îi revin României în calitate de stat membru al Uniunii Europene.

Prin operarea acestor modificări legislative, se respectă prevederile Acordului de parteneriat încheiat între Guvernul României și Comisia Europeană la 6 august 2014 în ceea ce privește dezvoltarea și implementarea Strategiei Naționale de achiziții publice, ceea ce va conduce la asigurarea finanțării din fonduri structurale a unor proiecte de interes public: sănătate publică, protecția mediului, infrastructură, dezvoltare locală/regională, cercetare și dezvoltare ori cele legate de ocuparea forței de muncă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.