Aspectul monedelor și bancnotelor emise de Banca Națională se va schimba odată cu modificarea stemei României. Stema țării va fi modificată în perioada imediată prin încoronarea acvilei, cu argumentul că astfel va fi oprită o situație care ține de vechiul regim comunist, iar România se va alinia alături de alte state care au păstrat sau au repus coroana în componența stemelor lor, precum Polonia, Bulgaria, Cehia, Rusia, Serbia și Georgia.
Noua lege vizează schimbarea stemei ţării şi a sigiliului statului. Schimbarea stemei constă în adăugarea unei coroane pe capul acvilei reprezentată în stemă, noua varianta fiind descrisă astfel: „Scutul mare, pe albastru, are o acvilă de aur cu capul spre dreapta încoronată, cu ciocul şi ghearele roşii, cu aripile deschise, ţinând în cioc o cruce ortodoxă din aur, în gheara dreaptă o sabie, iar în gheara stângă un buzdugan”.
Urmare a acestei modificări, autoritățile statului sunt obligate ca, până la 31 decembrie 2018, să înlocuiască stemele și sigiliile existente în prezent cu noul model. Până atunci, cele două modele de stemă a României și respectiv de sigiliu al statului pot fi folosite în continuare.
Iar cum stema României este înscrisă pe toate monedele şi bancnotele aflate în circulaţie, acestea vor trebui înlocuite cu altele avand noua imagine.
Monedele şi bancnotele emise de BNR anterior datei de 31 decembrie 2018 vor continua să circule şi după această dată, în paralel cu monedele şi bancnotele cu stemă nouă.
Schimbarea stemei implică şi modificarea drapelului naţional, dar şi a tuturor documentelor care folosesc imaginea stemei României.