10.1 C
Timișoara
joi 28 noiembrie 2024

Luna Internațională Alzheimer, marcată în premieră în România

Deși la fiecare 3 secunde, o persoană este diagnosticată cu demență, maladia Alzheimer reprezintă un subiect încă sensibil și insuficient înțeles și promovat, față de care atitudinea populației este esențială. Tocmai de aceea, Luna Internațională Alzheimer, septembrie, este marcată sub sloganul „Remember Me!” și reprezintă o conștientizare a impactului pe care maladia Alzheimer îl are asupra noastră, a tuturor, și care va afecta din ce în ce mai multe persoane odată cu trecerea timpului.

Societatea Româna Alzheimer are ca misiune sprijinul persoanelor cu demență și a familiilor acestora în România. În cei 24 de ani de existență, Societatea s-a implicat activ pe plan național, european și internațional în programe, proiecte, acțiuni și campanii menite să răspundă cerințelor acestei categorii de populație tot mai numeroase, cu o patologie specială din punct de vedere medical și cu implicații majore sub aspect social, familial și economico-financiar.

Cunoașterea înseamnă putere în lupta cu această maladie. Pentru a reuși reducerea impactului social major al demenței este necesară creșterea capacității populației de a înțelege gravitatea și particularitațile acestei patologii, educația populației în ceea ce privește prevenția și importanța depistării precoce.

Pe 16 septembrie, la Biblioteca Academiei Române are loc o întrunire a specialiștilor ce au ceva de spus în acest domeniu. Manifestarea va aborda subiecte despre semnele bolii Alzheimer, despre preventie, despre factori de risc, despre necesitatea planului național împotriva bolii Alzheimer. De asemenea, se vor ține ateliere de terapie ocupațională organizat de Centrul de Psihologie Creativă „Să coasem amintiri!”, o proiecție de filme documentare ilustrative pentru problematica de diagnostic și de îngrijire a demențelor, o conferință despre educatie pentru diagnostic si îngrijire.

În program există și un workshop de arhitectură adaptată nevoilor persoanelor cu demență. Acestea sunt doar câteva dintre activitățile care vor avea loc la Biblioteca Academiei Române.

Evenimentul reconfirmă magnitudinea medicală și socială a maladiei Alzheimer, aducând laolaltă peste 100 de participanti – pacienti alături de familiile lor, public larg, specialiști din psihiatrie, geriatrie, medicină de familie, psihologie, arhitectură, personalități marcante ale vieții medicale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Un medic de excepție din Timis s-a stins. A fost fondatorul ,,Patronatului Medicilor de Familie” din județ

"Cu profund regret, Patronatul Medicilor de Familie Timis anunta trecerea in nefiinta in data de 28 noiembrie 2024 a colegului nostru, Dr. Sarbovan Vlad...

Doi tineri au incendiat o casă în Timiș, duminică în amiaza mare

Doi tineri au incendiat în miezul zilei o casă din Lenauhaim! S-a întâmplat chiar în ziua alegerilor, în jurul amiezii.  Este vorba despre o casă...

Citește și :