Noaptea, de sărbători sau în week-end, la Reșița ajută doar rugăciunile. Farmacii și stomatologi nu găsești

588

Dacă medicina în ansamblul ei este tratată ca o afacere, există un singur şi evident perdant: pacientul. Sistemul de sănătate pe care-l aplicăm noi – copia imperfectă a unui model german, acolo unde însă realităţile sunt cu totul altele – se dovedeşte unul cu numeroase lacune, care fac ca pacientul, bolnavul, să devină victima unui întreg lanţ de inconveniente.

Nu mai pomenim preţurile de referinţă la medicamente, care fac ca reţetele “gratuite” să coste o grămadă de bani, nu mai vorbim de faptul că aproape orice investigaţie imagistică sau de laborator costă bani în plus faţă de asigurarea de sănătate.

Să spunem doar că la Reşiţa și chiar în tot județul, de ani de zile, problema unui serviciu de urgenţă, care să funcţioneze non-stop, în stomatologie, rămâne una nerezolvată. Prezentarea la dentist a ajuns să devină un adevărat coşmar pentru aproape oricine. Nu neapărat din cauza procedurilor neplăcute care însoţesc intervenţiile stomatologice, ci mai ales din pricina preţurilor descurajante pe care le practică stomatologii, în condiţiile în care asigurarea medicală de sănătate nu acoperă astfel de servicii. Chiar şi la prezentarea în regim de urgenţă, o extracţie sau o altă procedură de acest tip se achită integral.

Dar, mai mult, la ora actuală nu există în Caraş-Severin un serviciu de permanenţă de stomatologie, situaţie care datează de ani de zile şi căreia, se pare, nu i se găseşte rezolvare. De ani buni, pacienţii solicită o asemenea facilitate pentru urgenţele stomatologice dar nimeni nu pare interesat de această perspectivă. Nu există nici un act normativ care să-i oblige pe medici să asigure permanenţa, aşa că stomatologii nu pot fi găsiţi decât în cadrul unui orar normal de lucru şi în regim exclusiv privat. La nivelul Unităţii de Primire Urgenţe (UPU) din cadrul Spitalului Judeţean din Reşiţa ar putea fi, însă, înfiinţat un asemenea serviciu, pentru că uneori şi urgenţele stomatologice sunt periculoase şi, mai ales… foarte dureroase. Doctorul Dragoş Luca, directorul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică, a făcut, de-a lungul timpului demersuri, la Ministerul Sănătăţii, discutând acest aspect inclusiv cu subsecretarul de stat Raed Arafat. Spitalul Judeţean de Urgență din Reșița a reușit, însă,  achiziţionarea unui scaun dar nu găsește, evident, stomatologi disponibili. Medicii stomatologi preferă să activeze în regim privat, mai confortabil, acolo unde şi câştigurile sunt pe măsură, decât să se complice cu ture de noapte. În plus, își fac orarul cum vor. Bunăoară, joi, de Sfânta Maria, după-amiaza nu găseai un stomatolog nici dacă îl căutai cu lumânarea. Trei dintre centrele reșițene erau pur și simplu închise, medicii având fie orar de dimineață, fie aflându-se în concediu sau pe la rugi.

Mai mult, noaptea nu găseşti, de ani de zile, deschise nici farmaciile. La Reşiţa nici o unitate farmaceutică nu are un orar non-stop. Din punct de vedere economic, farmaciile consideră că e ineficient un asemenea program, dar din perspectiva pacienţilor ar fi, desigur, nevoie de această facilitate pe care, eventual, farmaciile să o asigure pe rând.

Însă, în condiţiile în care farmaciile lucrează în regim exclusiv privat şi nu există o prevedere legislativă în acest domeniu, totul rămâne la latitudinea Colegiului Farmaciştilor şi a Casei de Asigurări de Sănătate a judeţului. Pe care opinia publică le invită să mai mediteze asupra unei soluţii.

farmacie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.