Partidul lui Bojin şi Răducanu vrea să-i lege pe medicinişti de glie

413

Mai mulţi parlamentari proveniţi din UNPR, la ora actuală „absorbiţi” în PMP, au iniţiat un proiect de lege prin care să-i oblige pe absolvenţii de medicină să rămână în ţară pentru o perioadă de 5 – 10 ani de la absolvire. Tot pentru stoparea exodului în străinătate, iniţiatorii legii propun şi dublarea salariilor personalului medical.

Potrivit proiectului, cei care vor pleca înainte de acest termen vor fi obligați să restituie statului banii cheltuiți cu școlarizarea lor, la fel cum se întâmplă cu absolvenții școlilor de poliție sau armată, care, dacă nu muncesc 5 ani în domeniu, plătesc costurile pregătirii lor.

„Statul cheltuie foarte mulți bani pentru ca un student să devină medic. Laboratoare, spitale, toată practica lor nu este foarte ieftină. Viitorii medici învață meseria mai ales la cursurile practice, cursuri care, repet nu sunt ieftine. Nu este normal ca acum un absolvent să nu aibă asigurat un loc de muncă la terminarea școlii, dar nu este normal nici ca acesta să muncească pentru alții. De aceea cred că, atunci când decid să pună în practică ce au învățat în școala românească, în alte țări, să plătească pentru cunoștințele acumulate”, spun iniţiatorii proiectului de lege.

La Universitatea de Medicină şi Farmacie „victor Babeş” din Timişoara, costul şcolarizării unui viitor medic este cuprins între 50.000 – 60.000 de euro.

De cealaltă parte, studenţii critică proiectul, spunând că acesta contravine legislaţiei europene, care le dă dreptul la libera circulaţie în cadrul Uniunii Europene. Studenţii mai spun şi că ar trebui făcută diferenţa între cei care studiază pe locuri bugetate şi cei de pe locurile cu taxă. Nu în ultimul rând aceştia susţin că s-ar produce o discriminare, inginerii IT, spre exemplu nefiind opriţi să plece din ţară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.