China va găzdui în 4 – 5 septembrie summitul G-20, al celor mai puternice ţări din lume. Este pentru prima oară când China organizează acest eveniment şi vrea, cu această ocazie să impresioneze pe toată lumea. Pregătirile au început cu mai multe luni în urmă pentru a transforma capitala antică Hangzhou, considerată de mulţi ca fiind cel mai frumos oraş din China, într-o gazdă desăvârşită.
Sute de fabrici se vor închide în perioada summitului pentru ca cerul să rămână perfect albastru, un depozit va fi umplut cu 900 de tone de mâncare, iar o armată de 760.000 de voluntari va patrula pe străzi. „Insistam să combinăm delicateţea cu grandoarea, conform standardelor internaţionale de primă-clasă. Îi aşteptăm pe prietenii noştri din toată lumea să se adune în jurul Lacului de Vest”, declarat Zhao Yide, preşedintele Partidului Comunist din Hangzhou.
Locuitorii oraşului sunt încurajaţi să plece în perioada summitului, şcolile se închid, se opresc tururile turistice, se limitează numărul maşinilor pe străzi i, pentru a se asigura că imaginile captate din drone vor fi pitoreşti, autorităţile au dat ordin ca acoperişurile să fie vopsite în gri.
Imaginea Lacului de Vest din Hangzhou, care face parte din patrimoniul UNESCO, este pe spatele bancnotei de 1 yuan.
Summitul G20, care se deschide duminică la Hangzhou, în sud-vestul Chinei, se anunţă drept o reuniune a ultimei şanse între preşedintele american Barack Obama şi omologul său Vladimir Putin pentru găsirea unui acord cu privire la Siria şi la Ucraina, cu două luni înaintea scrutinului prezidenţial din SUA
Într-o scrisoare comună semnată de președintele Comsiei Europene, Jean Claude Juncker, și președintele Consiliului European, Donald Tusk, le sunt prezentate șefilor de state și guverne UE principalele aspecte ce vor fi discutate în cadrul summitului G20 din Hangzhou (China), 4-5 septembrie.
Criza migrației, prevenirea finanțării terorismului și creșterea gradului de ocupare a forței de muncă vor fi principalele subiecte abordate în cadrul summitului. Acestora li se adaugă discuții privind creșterea transparenței fiscale, cât și despre un comerț deschis și dezvoltare durabilă. ”Avem nevoie de un sistem internațional monetar și financiar flexibil”, argumentează cei doi lideri.
”Summitul din Hangzhou va fi un reper important în consolidarea redresării economice la nivel mondial. UE așteaptă cu interes să discute provocările internaționale cu partenerii săi G20”, conchid Tusk și Juncker.