Pare posibil ca cei care ne îndeamnă să nu călătorim mii de kilometri pentru a vedea peisajele frumoase ale altora, pentru că le avem aici pe ale noastre și trebuie doar descoperite, să aibă dreptate. Sigur, percepţia modernă a turistului şi a pelerinului secolului 21 se leagă sau ar trebui să se lege de un conglomerat mai complex în care, în afară de natura propriu-zisă, să intre şi elementele culturale şi tradiţionale ale respectivelor zone. Banatul de Munte este binecuvântat din acest punct de vedere. Chiar dacă mai este de lucrat la servicii specifice de turism şi la pachetele cultural-turistice, zona oferă minunăţii naturale absolut remarcabile.
De altfel, despre Poiana Mărului vrem să vă vorbim astăzi, pentru că ea reprezintă una din ariile mirifice ale Banatului Montan. Se află la numai 25 de kilometri de oraşul Oţelul Roşu, într-un peisaj pitoresc dominat de păduri de conifere şi foioase, răspândite între Muntele Mic, Nedela şi Vârful Pietrii. Subzona Poiana Mărului este plasată la o altitudine de 500 de metri. În staţiune se poate ajunge pe DN 68, Caransebeş – Haţeg, cu deviere pe lânga comuna Zăvoi. În 1977, intuindu-se potenţailul natural şi cinegetic de aici, a fost dat în folosinţă un hotel dotat cu 400 de locuri, a fost pusă în funcţiune o păstrăvărie şi date în exploatare câteva zone devânătoare. Aşa apăreau începuturile turismului organizat în această parte a ţării. Acel hotel s-a degradat, în anii de după 1989, dar climatul turistic şi de ospitalitate este acum suplinit de o puzderie de pensiuni care oferă servicii de cazare, gastronomice şi chiar sportive de o abundenţă dătătoare de mari speranţe pentru viitorul zonei. Clima locală este de tip continental – moderat cu influenţe sub-mediteraneene. Potrivit măsurătorilor efectuate de un grup de specialişti francezi, coeficientul de ionizare negativă din zonă este de zece ori mai mare decât cel existent în punctul de cădere al apelor de la Cascada Niagara sau cel al unor celebre staţiuni elveţiene. Media temperaturilor din lunile de iarnă este de -10 grade Celsius., iar în perioada verii temperaturile medii nu trec de 21 de grade Celsius. Această bijuterie a Banatului Montan este aşezată în vatra unui imens amfiteatru în formă de potcoavă, la o înăltime de 500 de metri faţă de nivelul mării. Turistul se poate bucura de vraja pădurilor virgine, de răcoarea zorilor, de cristalul apelor de munte, precum şi de echilibrul unui mediu natural cu o puternică aeroionizare negativă. Uriaşii care stau de veghe şi ocrotesc poiana sunt Muntele Mic (1806 m), Vărfurile Şeroni (1399 m), Ţarcu (2190 m), Bodea (2169 m), Căleanu (2199 m), Brusturu (2116 m), Nedeia (2150 m), Baicu (2123 m), Custura (2089 m), Bloju (2162 m), Bistra (2153), Cununii (2083 m), Murgan (1966 m), Lolaia (1873 m), Sturu (1823 m), Zănoaga (1418 m), Măgura Marga (1502 m). Tot aici, râurile Şucu şi Bistra Mărului, cu numeroşii lor afluenţi, coboară în cascade, purificând şi ionizând aerul pus în mişcare de brizele dimineţii şi serii. Lacul de acumulare din Poiana Mărului, contribuie şi el, din plin, la echilibrul natural minunat al zonei şi este, totodată, un punct de atracţie.
Am o intrebare cum se poate ajunge de la Armenis sau Teregova (sau Fenes) la Poiana Märului? Niste Prieteni vor sä facä un tur la Poiana Märului.Eu nu am mai fost in Romänia din 1976,asa cä le-am explicat Terenul cum il tin in minte de atuci.Satele din Regiune le cunosc din copilärie,Sadova Veche Slatina Timis,Armenis,Gärina,Brebul Nou.Pimä unde merge cu Masinä SUV si de unde pe jos(Trekking) Vä multumesc pentru Informatii.
Buna ziua!
De la Teregova mergeți înspre Caransebeș și de acolo vă îndreptați spre Oțelu Roșu. Înainte de a intra în comuna Zăvoi, care este prima localitate după ce ați părăsit Oțelu Roșu, o luați la dreapta și mergeți pe acel drum vreo 30 de kilometri, pana ajungeți în Poiana Mărului.